На Донбасі за останні два дні проросійські терористи двічі обстріляли машини з українськими військовими медиками.

Сепаратисти прекрасно бачать червоні хрести на автомобілях і розуміють, по кому вони стріляють. На думку військових експертів, таким чином Росія тисне на Україну. Про це пише видання "Обозреватель".

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Вранці 1 липня в районі Водяного терористи розстріляли з ПТКР медичний Hummer, від машини залишився тільки остов. На місці загинув старший матрос Сергій Майборода, а військовий медик Ірина Шевченко померла у госпіталі.

Сергій Майборода та Ірина Шевченко

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

від медичної машини залишився тільки остов

Вже наступного дня - 2 липня, ворожі снайпери обстріляли ще одну машину медиків на дорозі Мар'їнка-Красногорівка, двоє поранені.

Військові кажуть, що бойовики, звісно, нападали на медиків, але не настільки часто і цинічно, як останніми днями.

"Пам'ятаю, що в районі Донецька бойовики якось влучили у швидку допомогу. Причому коли я розмовляв із госпітальєрами, вони розповідали, що терористи буквально ганялися за швидкою, поки не знищили її, там були загиблі", — розповів виданню військовий експерт Олег Жданов.

Всі військові наголошують, що терористи чудово бачать червоні хрести на медичних автомобілях і прекрасно розуміють, по кому вони стріляють.

"Насправді стрілянина по пораненим — це порушення Женевської конвенції, і за це передбачена відповідальність", — наголосив в інтерв'ю ексзаступник глави Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

Олег Жданов вважає, що таке цинічне поводження проросійських терористів останнім часом пов'язане з тиском на Україну з боку Росії.

"Це демонстрація того, що їм однаково. Вони готові стріляти по кому завгодно, діяти за беззаконням. Насправді ми зараз повинні бити в усі дзвони про те, що вбивають поранених, полюють на військових медиків. А у нас тиша. Ми ведемо якісь таємні переговори незрозуміло з ким", — каже Жданов.

Військовий експерт вважає, що не слід чекати жодних компромісів з боку Росії.

"Нова команда сподівається, що шляхом домовленостей та поступок можна зупинити війну і виконати свою головну передвиборчу обіцянку. Тому реанімують план 2016 року, автор цього плану Кучма їде до Мінська. Але Путін не розуміє цього. Це єдина людина, яка керує на непідконтрольній території. Якщо у нового президента є домовленість із самим Путіним, ну що ж, тоді може це і спрацює. Але перед цим вони вбиватимуть наших військових медиків, а ми будемо пропонувати їм компроміси. І тоді нібито Росія піде на наші мирні пропозиції і зупинить стрілянину", — стверджує Жданов.

Ігор Романенко також вважає, що вбивства медиків — це тиск Росії на Україну. І надалі обстріли будуть лише посилюватися. А Путін чекатиме, що ми запропонуємо йому натомість.

Команда президента помиляється, сподіваючись, що вони так просто зупинять війну, перконаний Жданов.

"У кожної війни є своя мета. У Путіна мета — підпорядкувати собі Україну, ввести федералізацію, дати особливий статус цим окупованим регіонам із правом накладати вето на будь-які рішення — хоч внутрішні, хоч зовнішні. Це мрія Путіна. І грати він буде до нескінченності. Тому домовлятися з ним неможливо, це помилка", — пояснив Жданов.

Нагадаємо, в мережі оприлюднили жахливі кадри обстріляного бойовиками санітарного автомобіля українських військових на Донбасі

Як повідомляв портал Знай.ua, на Донбасі терористи обстріляли машину волонтерів, яка їхала по дорозі Мар'їнка-Красногорівка.

Також Знай.ua писав, трагедія під Водяним забрала життя ще одного медика, Україна оплакує героя.