До Верховної Ради України подали законопроект, який заборонить українцям вживати ненормативну лексику. Відповідний документ підготувала нардеп Ольга Богомолець. Як вказано на сайті Кабінету міністрів України, закон офіційно називається "Про протидію лихослів'ю". Соціальні мережі вибухнули від скандальної ініціативи.

Читай Знай.uа оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Ініціатор законопроекту "Про протидію лихослів'ю" нардеп Ольга Богомолець у свою чергу розповіла, що він має на меті дати визначення цьому явищу і запобігти вживанню ненормативної лексики у публічному просторі. За її словами, закон стосуватиметься публічних осіб та засоби масової інформації. Також вона заявила, що історично українці не лаялися. Однак чи правда це?

Ольга Богомолець
Ольга Богомолець

Завжди, в будь-якій культурі існували "сильні" слова, які допомагали нам виразити емоції.

Популярні новини зараз
Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Ці слова стали "не такими" з двох причин:

  1. Через наміри, які стояли за їхнім використанням. Тобто, ми частіше використовували їх, тому що були розлючені чи сильно засмучені чимось.
  2. І тому що частіше за все матюки позначають речі, які традиційно суспільство вважає, неввічливими.

Нейробіолог, кандидат біологічних наук Сергій Данілов зазначає, що для сучасних людей матюки – це вербальний спосіб вираження агресії.

Одним з доказів нашої "матюкливої" природи є давньоруські "месенджери" – Берестяні грамоти. Це пам'ятки давньої східнослов'янської писемності (XI–XV ст.), написані на доступному дешевому матеріалі – бересті. Як стверджує WAS, до виявлення берестяних грамот учені думали, що на Русі вміли писати тільки священики та бояри. Зміст повідомлень звичайних людей їх вразив. Грамоти спростували міф, що лайка дісталася Русі у спадок від монголів. Задовго до нашестя в них трапляються слова "курва", "бл**ь", "їб**ь".

Однак зараз слова, які ми звикли називати "матюками", потрапили під негласну заборону з різних причин. Хоча деяким спроби вилучити лайку з мови може здатись шляхетним вчинком, насправді, це лише нашкодить розвитку мови.

Нагадаємо, Рада хоче заборонити українцям матюкатися: тепер тільки цензура.

Як повідомляв портал Знай.uа, українців атакували смертоносні кровопивці: Супрун розповіла, як уберегти себе від небезпеки.

Також Знай.uа писав про те, що Подерв'янський терміново звернувся до Богомолець з її законом про "дематюкацію": "Х*й вам".