Вступна кампанія в Україні у самому розпалі. У цьому році абітурієнти можуть подати сім заяв на чотири спеціальності. Все проходить через електронну систему. Однак деякі абітурієнти зіткнулися з проблемою – вони не можуть зареєструватися.

В особливостях вступної кампанії 2019 року розбирався сайт "Сьогодні".

Новації у вступі в 2019-му

"Вступна кампанія цього року має низку новацій порівняно з минулим роком. Але суттєвих змін в процесі зарахування не передбачається", – це заявила міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час прес-конференції.

У цьому році для вступу до вузів приймаються сертифікати Зовнішнього незалежного оцінювання за 2017, 2018, 2019 роки. Але ЗНО з англійської, французької та німецької мови – тільки за сертифікатами 2018 і 2019 років.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Вступна кампанія стартувала 1 липня з реєстрації електронних кабінетів. 10 числа почнеться подача електронних заяв у вузи. Творчі конкурси у цьому році проводяться з 1 липня по 10,16 липня – останній день подачі заяв для абітурієнтів, які вступають за пільгами на підставі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів.

Ті, хто вступає тільки за результатами ЗНО, можуть подавати заяви до внз до 18:00 22 липня.

Кількість заяв, які можна подавати до внз, не змінилася. Якщо абітурієнт претендує на бюджетні місця, він може подати сім заяв на чотири спеціальності. Для контрактників обмежень немає.

Ті, хто вступає у медичні і педагогічні вузи отримають право першочергового зарахування. Для цього треба буде підписати договір, за яким після випуску з вузу треба буде опрацювати за фахом не менше трьох років у селі. Мова про спеціальності "Освіта/Педагогіка і "Охорона Здоров'я".

Рейтинги вступників будуть оприлюднені 26 липня. А до 31 липня треба принести оригінали документів в обраний вуз.

"До 1 серпня 12 годин триватиме зарахування на бюджет, і тоді вже побачимо список зарахованих на бюджет. Зарахування на контракт і, відповідно, створення електронних кабінетів, буде доступно аж до кінця вересня", - зазначила Гриневич під час прес-конференції.

Мінімальний бал на більшість спеціальностей будуть визначати самі вузи. Як і в минулому році, щоб вступити на спеціальності "Стоматологія", "Медицина" і "Педіатрія" треба набрати не менше 150 балів за другого і третього конкурсного предмета.

На шість спеціальностей Міносвіти встановило мінімальний бал 130. Це спеціальності з високим рівнем суспільної відповідальності, зазначають у відомстві. До них віднесли "Право", "Публічне управління та адміністрування", "Міжнародні відносини", "Міжнародні економічні відносини", "Міжнародне право" і "Фармація, промислова фармація".

Для абітурієнтів Міносвіти запустило "гарячу лінію". Чому кабінет вступника не виходить зареєструвати, як подати електронну заяву до вищого навчального закладу і що робити, якщо система дає збій? Відповіді на ці та інші питання можна отримати за телефоном 0 (800) 504-425.

Від помилок електронного вступу ніхто не застрахований

Система реєструє не з першого разу, а іноді і зовсім відмовляє абітурієнту.

Дочка Кирила Галушка в цьому році екстерном закінчила відразу 10-11 клас і здала ЗНО. Але абітурієнтка може втратити свій додатковий рік. Коли вона спробувала зареєструватися на сайті "Вступ", їй видало помилку. Пізніше подзвонили з Центру оцінювання якості освіти, кажуть, помилка в даті народження. Батьки почали розбиратися, зібрали всі документи і написали заяву.

У підсумку абітурієнтка отримала відповідь:

"У нас у базі даних немає помилки. Це школа.

Я питаю:

- Якщо школа невірно подала, чому у вас правильні дані?

- Це дві різні бази даних. Якщо школа вас буде футболити, знімемо директора.

Дзвоню в школу.

- У нас всі у відпустках. Але спробуємо. Знаходять завуча, яка повинна сьогодні летіти у відпустку. Присилають фото надісланих даних. Все вірно.

Повертаюся до того проклятого Центру:

- Значить це помилилися в Єдиній базі даних освіти. Нехай вам школа дасть контакти і розбирайтееся там", - описує Кирило Галушко ситуацію в Facebook.

10 липня – крайній термін, коли абітурієнти можуть створити електронні кабінети, завантажувати в систему копії документів і результати ЗНО. А з 10 до 22 липня університети будуть приймати електронні заяви. Вже пройшло декілька днів вступної кампанії. Дочка Кирила досі не може зареєструватися в системі електронного вступу. Знайти, де виникла помилка, все ще не можуть.

"Школа представила дані в цифровій формі (є роздруківка), база прийняла в цифровій, тому що фізично не заповнює. В ІВС "Освіта" кажуть, що вони працюють тільки з управліннями освіти, а не з персоналіями. Якщо щось не подобається, то нехай школа звертається в управління. Школа не розуміє, з приводу чого звертатися, тому що у них в даних все вірно. А той, хто вводив, зараз у відпустці. Але ввів все вірно. Добрі люди підкинули норму для вступу до КНУ в паперовій формі: "при наявності розбіжностей у даних надходить в Єдиній базі (прізвище, ім'я, по батькові, дата народження, стать, громадянство і т. д.) і у відповідному документі про одержання повної загальної середньої освіти та в сертифікаті зовнішнього незалежного оцінювання". Але я делікатно зазначу, що таких розбіжностей просто не може бути, оскільки в згаданих Свідоцтві про повну середню освіту та сертифікатів ЗНО просто немає пунктів про дату народження та громадянство, і т. п.

Як можуть бути підставою суперечності в пунктах, які відсутні? Мені кришу зриває після відвідування та викликів всіх цих установ. Якщо до 10.07 не проясниться – то тільки паперова форма. А якщо вона хоче не в Київ, а в Одесу? Піду по повному колу і подам в суд за обмеження конституційних прав", – пише Галушко.

Проблеми з надходженням виникли і у випускників коледжів, які захотіли вступати далі. Так, у деяких коледжах навчання закінчилося 30 червня. І тільки 1 липня вони замовили атестати про повну середню освіту – цей документ потрібен для реєстрації в системі електронного вступу. Коли їх надрукують – невідомо.

"Вступник переживає, щоб встигнути зареєструвати кабінет. І що робити якщо коледж не встигне віддати атестат до липня?", – обурюється Богдан Олійник.

Вступ на молодшого спеціаліста і на магістратуру в 2019-му

У цьому році технікуми і коледжі приймають заяви від абітурієнтів-з 1 по 13 липня. У навчальний заклад треба подати оригінали і копії паспорта або свідоцтва про народження; хлопцям – копії військово-облікового документа; атестат з додатком; для тих, хто закінчив 11 класів – сертифікати ЗНО; чотири фотокартки 3*4.

А з 14 липня починаються вступні екзамени та творчі конкурси. Для випускників 9-х класів треба буде здати українську мову і ще один предмет на розсуд навчального закладу. Випускникам 11-х класів зарахують результати ЗНО.

Рейтинговий список вступників у навчальний заклад має оприлюднити 23 липня. Ті, хто закінчив 11 класів і хочуть вчитися в коледжі, мають зареєструватися через Систему електронного вступу і завантажити документи з 1 липня до 29 липня.

Основна зміна для вступників в магістратуру – розширення списку спеціальностей, на які треба здавати іноземну мову за технологією ЗНО. Цей етап вже пройшов в травні. Крім цього, на спеціальності "Право" та "Міжнародне право" абітурієнти будуть складати єдиний фаховий вступний іспит. Це тест двох блоків: загальні правові компетенції та базові правові дисципліни.

Раніше портал “Знай.uа” повідомляв про те, що змінилися порядок і дати проведення творчих конкурсів на вступ до внз на відповідні спеціальності.

“Знай.uа” повідомляв про те, що з'явилася інформація про мінімальний балі ЄДІ, необхідний для вступу до внз.