Щорічно 8 липня за церковним календарем відзначається День пам'яті благовірного князя Петра і княгині Февронії, Муромських чудотворців. У народі цих двох святих вважають покровителями сім'ї та шлюбу.

День Петра і Февронії 8 липня: прикмети й обряди

В народі були прикмети про погоду і сіножаті, який починався як раз у цей час. Люди вірили: якщо свині і миші починають їсти сіно — покіс буде худий; про це ж свідчив достаток кашки на луках.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Ще в цей день спостерігали за розсадою: якщо вона добре п'є поливання — дні сінокосу будуть сухими, якщо ж не вбирає воду — вологими. З Петра і Февронії чекали ще сорок спекотних днів. «Після Івана не треба жупана», — казали люди.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

День Петра і Февронії 8 липня: заборони свята

Під час свята у православних християн триває Петрів піст. Прийнято вважати, що якщо він випадає на вівторок, четвер, суботу або неділю, то церква в цей день дозволяє вживати в їжу рибу, на понеділок – гарячу їжу без олії, на середу або п'ятницю – неварену їжу рослинного походження.

Варто уточнити, що на Петра і Февронію забороняється здійснювати ритуали чорної магії. У той же час величезну користь можуть принести молитви і походи в храми з чистими намірами.

Крім того, в цей день суворо заборонено проводити обряд вінчання, оскільки дата припадає на Петрів піст.