У середу, 10 липня вводять в експлуатацію арку над саркофагом на Чорнобильській атомній електростанції.

Це найбільша у світі рухома конструкція. На саркофаг її "одягли" у листопаді 2016 року. Заявлений термін експлуатації – 100 років.

Довжина арки – 165 метрів, висота – 110, вага – 36 тис. тонн. Вартість проекту складає 1,5 млрд євро.

Про це стало відомо із повідомлення в Twitter "DW".

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Повідомляється, що будівництво нового безпечного конфайнменту над старим об'єктом "Укриття" почалося в 2012 році після масштабних підготовчих робіт на майданчику.

Через значні розміри об'єкту, будівництво здійснювали поетапно та зводили двома частинами, які були підняті і успішно з'єднані в 2015 році. Усередині арки НБК встановлений кран для демонтажу існуючого старого "Саркофагу" і залишків четвертого енергоблоку. НБК має проектний термін експлуатації 100 років. Його будівництво обійшлося в EUR1,5 млрд.

У березні 2019 року на промисловому майданчику ЧАЕС здійснювалися пусконалагоджувальні роботи, індивідуальні та комплексні випробування обладнання і технологічних систем конфайнменту.

Навесні цього року розпочали тестувати обладнання.

"Сьогодні нарешті введуть в експлуатацію арку над саркофагом у ЧАЕС. Це найбільша в світі рухома конструкція. На "Укриття" її насунули ще три роки тому", - прокоментували автори посту.

Нагадаємо, українцям показали, як волонтери рятують тварин Чорнобиля. Активістам допомагають люди зі всього світу.

Як повідомляв Знай.uа, зону відчуження показали в романтичному підтексті: Чорнобиль таким ще не бачили, яскраві фото.

Також Знай.uа писав, серіал "Чорнобиль" від НУО: як виглядали реальні ліквідатори.