У православному церковному календарі цей день присвячується пам'яті відразу двох апостолів - Петра і Павла. Інші назви свята: «Петри-Павли», «Петрове говіння», «Петрок», «Мирська свічка». В цей день закінчувався літній весільний сезон. Влаштовувалася братчина, в якій брали участь, як правило, лише одружені і люди похилого віку. Тещі зятів пригощали.

Що потрібно зробити на Петра і Павла

Є повір'я, що в цей день особливо світить сонце і потрібно обов'язково зустріти світанок. Перші промені подарують здоров'я та удачу. А ще допоможуть відігнати нечисть від будинку. Ще потрібно обов'язково піти до церкви на ранкову службу і попросити апостолів про здоров'я та щастя для себе та близьких. Так як сьогодні п'ятниця, то день пісний. Враховуйте це, коли будете накривати стіл. Обов'язково дайте милостиню або щось їстівне бідним, убогим, знедоленим.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Ще в цей день перев'язують тваринам роги, червоною атласною стрічкою, щоб Петро і Павло захистили худобу від напастей. А самим треба вмитися водою з трьох ключів. Вночі перед світанком бажано розпалювати багаття і веселитися. Так як апостол Петро був рибалкою, то сміливо можете вирушати на риболовлю і помолитися йому про удачу.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Народні прикмети на 12 липня

Ворожіння на Петра і Павла

Ще в цей день є традиція ворожити на виконання бажання. Підійдіть до дерева, загадайте бажання і зірвіть будь-який загорнутий листочок. Якщо він всередині порожній, то бажання не збудеться, а якщо там гусениця, то бажання збудеться. Є ще кілька варіантів ворожіння:

  • Вийдіть на поле і зірвіть трави, не дивлячись. Потім порахуйте кількість. Парна – вийдете заміж в цьому році, непарна – чекайте ще рік.
  • Якщо хочете дізнатися, якої статі буде перша дитина, зірвіть кульбабу і подуйте на неї. Якщо повністю облетіла – син, якщо щось залишилося – дочка.
  • Візьміть подорожник та інші трави, покладіть їх під подушку і вранці, не дивлячись, витягніть будь листочок. Якщо дістали подорожник, то вас чекає подорож або переїзд.
  • Можна ворожити і на березової косі. Її плетуть із семи гілочок дерева і залишають поруч з ним. Через три дні поверніться на те ж місце. Якщо коси немає – на вас чекають неприємності і хвороби, якщо вона зів'яла – бідність, якщо ще свіжа – це до життєвого розквіту, а якщо роздерта – ви познайомитеся з людиною, яка повністю змінить ваше життя. Потім поклоніться дереву, і скажіть «спасибі» за передбачення, навіть якщо воно було поганим.

Як повідомляв портал Знай.ua, економісти спрогнозували хороші перспективи для української національної валюти. Що буде з доларом літом. Українці відчують дежавю.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, що незважаючи на те, що споживчий настрій українців постійно падає, вони продовжують купувати все більше різних продуктів. На що більше всього грошей витрачають українці? Ці цифри відкриють очі на гірку правду.