Підвищення цін на газ в травні 2016 року визнали незаконним і це підтвердив суд. Українські споживачі мають право вимагати повернути їм переплату в розмірі 65 млрд грн.

Про це розповів в ефірі ObozTV експерт з питань паливно-енергетичного комплексу Юрій Корольчук. На думку експерта, Кабінет міністрів буде оскаржувати вердикт суду в вищих судових інстанціях.

"Це прогнозоване рішення. Було зрозуміло, що ціна завищена, і не відповідає ситуації на ринку України... У судовій постанові мова про ціну 6879 грн, така ціна була в 2017-18 році, зараз 8500 грн середня ціна. Навіть вона є завищеною", – впевнений він.

"Нафтогаз" оголосив про зниження ціни газу для населення
"Нафтогаз" оголосив про зниження ціни газу для населення

Експерт у даній галузі запевнив, що ціна газу власного видобутку з урахуванням собівартості, податків, ренти, інвестиційної складової, "максимально повинна була бути не вище 4000 грн".

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

"Переплата за 2,5 року склала, за попередніми підрахунками, 65 млрд грн. Ці кошти кожен споживач, населення і теплокомуненерго, повинні були б отримати назад. Проблема в тому, що постанова, яка виставляла ціну в 6879 грн, вже недійсне. Тому уряд звертатиметься у вищі судові інстанції і апелювати до того, що мова йде про те постанові, яка фактично вже не регулює формування ціни на газ", – заявив він.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

За словами Корольчука, така ситуація пов’язана з монополізмом "Нафтогазу України", адже він лобіює високу ціну на газ через закінчення транзитного контракту.

"Вони її втратять, буде інша компанія, яка укладе контракт з "Газпромом". Дохід від транзиту, майже 3 млрд доларів, вони не будуть мати, а їм жити за щось треба", – каже експерт.

Нагадаємо, що в Національній комісії держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ) відреагували на скасування дешевого нічного тарифу на електроенергію.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про те, що в одному з сіл Харківщини відключили газ, вимагаючи переоформити угоди та сплатити 400 гривень.

Також "Знай.ua" писав про шахрая, який дурив харків’ян, прикидаючись працівником газової служби.