Це покладає на батьків додаткову роботу і відповідальність, пише віце-президент Асоціації платників податків України, автор соціальної ініціативи ІТ-школяр Валерій Омельченко. Він назвав шість навичок, які необхідні кожній дитині для успішного навчання та побудови кар'єри.

Цифрова грамотність.Включає в себе інформаційну та комп'ютерну грамотність, основи комунікації за допомогою комп'ютерних технологій, створення цифрового контенту, рішення задач за допомогою цифрових технологій.

Кібербезпека.Основи безпечної поведінки в інтернеті повинен знати кожен власник смартфона. Кілька правил для дітей: не ділитися персональною інформацією в мережі, не зустрічатись особисто з «інтернет-друзями», не приймати повідомлення від незнайомців і не відкривати мультимедійні дані, які мають ознаки «вірусних».

Критичне мислення і медіаграмотність.В епоху надлишку інформації навіть дорослому буває складно відрізнити фейк від правди. Медіаграмотність вирішує цю проблему: вчить ідентифікувати пропаганду, цензуру, однобоко поданий матеріал.

Обчислювальне мислення і програмування.Вивчити нову мову програмування не так вже й складно. Але куди важливіше навчитися алгоритмичному способу мислення з логічними прийомами і здатністю розбивати будь-яке завдання на дрібні частини. Ця навичка потрібна не тільки програмістам, вона буде корисною в будь-якій сфері діяльності.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Робототехніка та штучний інтелект.Цей напрямок заслуговує хоча б поверхневого вивчення в зв'язку з темпами розвитку штучного розуму. У майбутньому, коли він наблизиться до аналітичних здібностей людини, не буде зайвим розуміти, як його «вимкнути».

Уміння вчитися.«Найголовніша навичка майбутнього, на мій погляд, — це вміння вчитися і брати відповідальність за себе і навколишній світ. Навчання теж йде в онлайн-формат, і більшість сучасних дітей не читають книжки, а слухають підкасти та дивляться влоги. Якщо і навчання стає мобільним, потрібно прищеплювати навичку вчитися постійно. Це і є головною запорукою успіху в майбутньому», — вважає Валерій Омельченко.