У цей день Православна церква згадує святих мучеників Прокла та Іларія, які постраждали за віру в 2 столітті. Інші назви свята: «Прокл», «Прокл - великі роси», «Великі роси». В цей день зазвичай випадає велика роса. Селяни закінчували заготовляти сіно і починали прибирання висушеного сіна. В деяких місцях починалася жнива.

День навіть називали іноді Прокловими росами, бо роси було дійсно багато, а наші предки вірили, що у неї є цілюща сила. Але вона могла зіпсувати сіно, воно могло просто згнити, тому збирали сіно лляною матерією, яку спочатку стелили на траві, а потім віджимали. Роса і дощова вода в цей день, згідно з повір'ями, може позбавити від пристріту, порчі, очних недуг, зробити обличчя красивим, а розум гострим. Треба вмитися росою на світанку, протерти тіло рушником, змоченим в росі або дощовій воді. Навіть можна обтирати дітей, щоб вони не хворіли, а породіль, щоб пологи пройшли легко. Але для цього треба щоб росу збирали матері дітей та вагітних жінок.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Народні прикмети на 25 липня

Популярні новини зараз
Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Можна збирати і трави, вкриті росою. Вважається, що вони можуть вилікувати від усіх недуг. Якщо в будинку були часті скандали, то можливо сім'ї хтось наврочив. Щоб позбутися цього, треба взяти ємність з росою, вмочати в неї гілочку звіробою і пройтися по всіх кутках. При цьому треба читати «Отче наш», а залишки роси вилити біля вхідних дверей.

Господиням треба відкрити навстіж двері і вікна, протяг висушить вологу. Потім в кути треба насипати четвергової солі і так можна вигнати негатив з дому. Потім треба зробити вологе прибирання і прочитати молитву Проклу.

Дітей, які народилися в цей день, треба обов'язково збризнути росою і втерти лляним рушником, змоченим в росі.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.