Нещодавно вийшов фільм-розслідування голландського журналіста Макса ван дер Верффа про збитий на Донбасі "Боїнг". Цій трагедії минулого тижня виповнилося п'ять років. Картина отримала великий розголос і стала чи не найбільш обговорюваною в Україні, та й в Росії.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Фільм цікавий тим, що публікує інтерв'ю з діячами Малайзії, чий літак був збитий над небом Донбасу. Як відомо, ця країна піддає сумніву результати роботи міжнародної слідчої групи (JIT), яка звинуватила Росію і сепаратистів. З іншого боку, у фільмі є ряд неоднозначних заяв. Наприклад, про те, що СБУ сфальсифікувала запис переговорів сепаратистів. А також про те, що НАТО у 2014 році планувало масштабну операцію в Україні.

Найбільш цікавим у фільмі є інтерв'ю з малазійським військовим, полковником Моххамадом Сакри, який після краху MH17 таємними стежками пробрався в Донецьк і поспілкувався з керівництвом сепаратистів. У Донецьк він прибув з групою з 11 осіб, включаючи двох медспеціалістів і бійців армії Малайзії. Там він зустрівся з головою ДНР" Олександром Бородаєм. Таким чином Сакри, за його словами, прибув до місця раніше представників Австралії, Нідерландів та України - останніх взагалі не допустила "ДНР". У фільмі стверджують, що саме Сакри першим отримав доступ до "чорного ящику" боїнга.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Щоправда, яка доля цих ящиків і розшифрувала їх малайзійська сторона - у фільмі не йдеться. Тобто головна новина фільму в тому, що ящики раніше в розпорядженні малазійців. А про їх передачу в загальному-то було відомо ще у 2014 році - сепаратисти заявляли це офіційно.

У фільмі також йдеться про те, що після катастрофи "Боїнга" планувалася якась спецоперація НАТО в Україні. Що представники альянсу з допомогою дев'яти тисяч військових збиралися атакувати "ДНР" і дістатися до Криму, але операція була скасована. До цієї версії зі скепсисом поставилися навіть в російських експертних колах.

Також фільм наводить цитати людей, які називають себе свідками трагедії. Вони заявили, що ракета збила літак, летіла з боку населеного пункту Степанівка, який тоді контролювався українськими військовими. Ці показники також неможливо перевірити. У цілому фільм можна назвати російсько-малазійською відповіддю на розслідування Міжнародної слідчої групи, яка напередодні п'ятиріччя трагедії "Боїнга" офіційно звинуватила в катастрофі Росію і сепаратистів.

Нагадаємо, "Би*ло українське": нахабна сепаратистка "ЛНР" довела земляків до сказу, скандальне відео.

Як повідомляв Знай.uа, здичавілі бойовики на Донбасі підривають будинки українців під шалений регіт: цинічне відео просочилося у мережу.

Знай.uа писав, Гвоздик заговорив про Донбас й довів українців до сказу: "Чому ми з росіянами стали ворогами?"