Про атлетів через недолю розповів Олександр Мішин, співзасновник в Центрі дослідження Африки. Шахтарі-пірнальники працюють на ріці Вурі - найбільшій за площею басейну камерунській ріці.

За словами дослідника, в наші дні кожен день шахтарі приходять на береги Вурі аби добувати пісок неподалік від міста Дуала. Щодня до 4000 дайверів одночасно працюють у водоймі, і більшість з них не мають офіційного працевлаштування. До фарватеру ріки чоловіки дістаються на вузьких каное на яких перевозяться відра для збору піску. Потім вони пірнають під воду на глибину в 7 метрів аби зачерпнути з дна вологий пісок. За допомогою жердин вони потім піднімаються назад на поверхню.

Шахтарі-пірнальники

"Кожен з шахтарів-дайверів протягом зміни робить до 100 занурень під воду на день. Зміна триває 3 години і за цей час вручну кожен шахтар видобуває 1,7 тони піску. Це великий результат, враховуючи, що місткість відра складає 15 кг піску", - каже науковець.

Шахтарі-пірнальники

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Через складну роботу шахтарі мають атлетичну зовнішність, їх можна вважати еталоном краси чоловічого тіла. Але, така праця надто ризикована та шкідлива для здоров’я. Шахтарі-дайвери страждають від кровотечі з вух, носу, очей через роботи на глибині під водою. Особливо небезпечними є пірнання під час відливу, бо за статистикою саме в цей час трапляється найбільше нещасних випадків.

Шахтарі-пірнальники

Часто шахтарі гинуть через втоплення, проковтування піску, що потрапляє, зокрема і до вух, потрапляння під корпус каное під час виринання в невірному місці. Також небезпеку являють отруйні змії та скати.

Шахтарі-пірнальники

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Платня за цю низько кваліфіковану роботу є дуже мізерною, проте це є характерним для Камеруну, де 30% населення мешкають за межею бідності, а 32% дітей живуть у стані постійного недоїдання. За показником The Human Development Index (HDI) за 2017 рік, що розраховує ООН, Камерун перебуває на 151 позиції з 189 країн, що аналізуються. Для порівняння Україна в ньому посідає 88 сходинку. Середня тривалість життя в Камеруні складає лише 58,6 років, але шахтарі-дайвери зазвичай живуть менше.