В Україні планують створити Державну житлово-комунальну інспекцію. Дана ініціатива представлена в проекті закону Мінрегіонбуду «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю (нагляду) у сфері житлово-комунального господарства». Очікується, що поява нового контролера виведе якість житлово-комунальних послуг на новий рівень і буде контролюватися обґрунтованість тарифів. Споживачі ж отримають орган, куди можна буде звернутися у разі порушення їх прав у сфері ЖКГ.

Навіщо це потрібно

Внаслідок того, що в 2011 році була скасована житлово-комунальна інспекція в Україні за фактом відсутній центральний орган, який виробляв би державний контроль у сфері ЖКГ.

досі клієнти не мають чіткого знання куди направляти свої скарги, найчастіше адресуючи їх керівництву комунальної організації, яка ці послуги надає.

«Створення даної комісії передбачає контроль за виконанням своїх обов'язків компаній з надання послуг, так і з боку споживача. Також посилюється контроль за діями органів місцевого самоврядування з боку виконання законів у сфері ЖКГ. Головне при створенні контролюючих органів нового типу — це, щоб вони не перетворилися в черговий корупційний орган, який буде оббирати простих громадян і працювати на монополістів», — зауважив голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони довкілля Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

Будуть виписувати протоколи

За задумом авторів законопроекту, ЖКГ-інспекція має здійснювати контроль над тим, щоб і споживачі і постачальники послуг, дотримувалися вимог законів, нормативів, стандартів тощо, а також укладених між ними договорів про обслуговування.

Популярні новини зараз
Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

«Посадові особи інспекції будуть мати право проводити перевірки і виносити приписи як комунальним, так і приватним підприємствам, які надають населенню відповідні комунальні послуги», — говорить Микола Максимов.

зокрема, контроль буде здійснюватися в даних сферах:

  1. тепло - і водопостачання, водовідведення;
  2. поводження з відходами;
  3. благоустрою населених пунктів;
  4. поховань (контроль за дотриманням стандартів, нормативів, норм, порядків та правил у сфері поховання);
  5. надання інших житлово-комунальних послуг.

У житлово-комунальній інспекції буде широкий перелік повноважень. Інспектори матимуть право вимагати усунути будь-які порушення законодавства у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг. Для цього вони зможуть призначити експертизу, технічну діагностику обладнання, збирати пояснення, документи та матеріали.

«Якщо будуть виявлені порушення законодавства, інспектора має право направити обов'язкові вимоги (приписи) порушників, а також застосувати штрафні санкції. І, як крайній випадок, передати органам досудового розслідування матеріали, що відносяться до їх компетенції. Інспектори отримають безперешкодний доступ до об'єктів житлово-комунальних послуг», — розповіла UBR.ua партнер АТ «Юріс Феррум» Надія Гниздовская.

Комунальні штрафи

Розміри штрафів варіюються в залежності від конкретного виду правопорушення і особи, його вчинила (для посадових осіб штрафи більше). У середньому штрафи за порушення у сфері ЖКГ передбачаються в розмірі від 20 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 грн. до 5 100 грн.). Є і винятки.

Наприклад, за самовільне підключення до систем централізованого водопостачання та водовідведення, опалення та постачання гарячої води передбачений штраф у розмірі від 1 до 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів для громадян (від 17 000 грн. до 34 000 грн.) і від 2 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів, для посадових осіб (від 34 000 грн. до 51 000 грн.).

«Новий проект закону передбачає, що посадові особи Державної житлово-комунальної інспекції зможуть самостійно складати протоколи, розглядати справи та накладати адміністративні стягнення за порушення в сфері ЖКГ. Це дозволить Державної житлово-комунальної інспекції більш оперативно реагувати на порушення в сфері ЖКГ», — резюмувала Гниздовская.

Нагадаємо, Порошенко знову чекають на допит в державне бюро розслідувань.


Як повідомляв раніше Знай.uа, агенту вдалося в дуже стислі терміни виконати найважливішу задачу.


Також Знай.uа писав про те, що в аеропорту Бориспіль літак авіакомпанії МАУ зовершил екстрену посадку із-за поломки двигуна.