31 липня виповнюється річниця нападу на активістку і співробітницю мерії Херсона Катерини Гандзюк, в результаті якого вона померла.

У справі Гандзюк знайшли 5 кричущих фактів, які обурили громадськість при розслідуванні, яке досі не завершено. Про це пише видання "Новое время".

1. Напад з кислотою кваліфікували як хуліганство
Уже в день нападу було відомо, що Катерина Гандзюк отримала опіки понад 30% тіла і знаходиться в реанімації у важкому стані. Однак, в поліції Херсона заявили, що її облили "невідомою речовиною (попередньо кислотою)" і кваліфікували напад по ч.4 ст. 296 Кримінального кодексу України - як хуліганство. Санкція цієї статті - позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

ЗМІ відразу ж повідомили, що поруч з місцем нападу знайшли літрову банку із залишками кислоти, якою облили Гандзюк. однак експертизу речовини, яку використовували при нападі, провели лише на наступний день.
Тоді ж справу перекваліфікували як замах на вбивство з особливою жорстокістю.

Громадськість звернула увагу на затримку з проведенням експертизи, незважаючи на те, що від неї залежало лікування постраждалої.

2. Конфлікт інтересів поліції і прокурор, який зняв звинувачення з Крисина

Контролювати виконання законів херсонськими поліцейськими при розслідуванні нападу на Гандзюк повинен був, зокрема, прокурор Євген Красножон відомий тим, що в 2014 році виніс постанову, якою закрив справу про вбивство журналіста В'ячеслава Веремія. Через це Юрія Крисина, який брав участь у вбивстві, судили за хуліганство і засудили до умовного терміну, що викликало масові протести.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Юрій Крисин

1 серпня 2018 року під стінами МВС відбулася акція протесту з вимогами передати розслідування справи Гандзюк СБУ, відзвітувати про розслідування нападів на інших активістів, відсторонити керівництво МВС в Херсонській області і відправити у відставку главу МВС Арсена Авакова. Акція протесту відбулася і під прокуратурою Херсонської області.

Генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що доручив передати розслідування нападу на Гандзюк СБУ 3 серпня 2018 року. Однак 5 листопада 2018 року, на наступний день після смерті Гандзюк, в СБУ повідомили, що ще не отримали всіх документів по справі.

3. Затримання людини, якої в день нападу не було в Херсоні
3 серпня 2018 року Аваков оголосив про затримання підозрюваного у справі Гандзюк. Ним виявився 40-річний чоловік на ім'я Микола Новиков. 6 серпня суд заарештував його на два місяці без права внесення застави.

При цьому сам Новиков заявив, що знаходився з 27 липня по 1 серпня 2018 року на базі відпочинку Більшовик, і це можуть підтвердити свідки. Крім того, свдки не впізнали у Новикову нападника, а сама Гандзюк говорила, що це не він.

22 серпня 2018 року суд повинен був розглядати апеляцію на арешт Новикова, але в той же день кримінальне провадження проти нього закрили і відпустили на свободу, не проводячи засідання суду.

4. Друга перекваліфікація справи і невеликі терміни виконавцям

З 20 по 23 серпня 2018 року суд заарештував п'ятьох справжніх виконавців нападу на Катерину Гандзюк: координатора нападу Сергія торбину, безпосередньо нападника Микиту Грабчук, а також Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського і Віктора Горбунова. Всі вони виявилися бійцями-добровольцями АТО.

4 червня стало відомо, що всі п'ятеро виконавців нападу визнали себе винними і пішли на угоду зі слідством, не назвавши при цьому замовника злочину. Справа знову перекваліфікували - за частиною 2 статті 121 Кримінального кодексу - умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень.

6 червня виконавцям винесли вирок: координатор нападу на Гандзюк Сергій Торбін був засуджений до шести років і шести місяців позбавлення волі, а безпосередньо нападник Микита Грабчук - до шести років в'язниці. Володимир Васянович та В'ячеслав Вишневський отримали по чотири роки в'язниці, Віктор Горбунов - три роки.

5. Безкарність замовників

За словами батька Катерини Гандзюк, сама активістка вважала замовниками нападу екс-голову Херсонської облдержадміністрації Андрія Гордєєва, його екс-заступника Євгена Ріщука (обидва - члени Блоку Петра Порошенка) і відстороненого зараз судом від виконання обов'язків главу Херсонської облради Владислава Мангера.

Владислав Мангер

З усіх трьох лише Мангер офіційно є підозрюваним. Генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що Мангер замовив вбивство Гандзюк і "частково організував за допомогою свого фінансування".

15 лютого суд заарештував його на 17 діб з правом вийти під заставу в 2,4 млн грн. За Мангера відразу ж внесли заставу. Голова Херсонської облради називає звинувачення в організації вбивства Гандзюк "політичним замовленням".

24 липня стало відомо, що слідчі вирішили призупинити кримінальне провадження щодо Владислава Мангера і Олексія Левіна, через якого, за версією звинувачення, Мангер замовив напад, оскільки не можуть проводити слідчі дії щодо Левіна, який перебуває в розшуку. Сторона потерпілих вважає, що завдяки припиненню розслідування Мангер і Левін можуть отримати шанс уникнути відповідальності.

Олексій Левін

Олексію Левіну оголосили про підозру 4 грудня 2018 року. Однак, як заявив генпрокурор Луценко, Левін виїхав з України "в день перших затримань, які здійснювала Національна поліція".

Ще одному фігуранту справи Гандзюк Ігорю Павловському не продовжили запобіжний захід у вигляді домашнього арешту через "стану здоров'я". Активісти спільноти Хто замовив Катю Гандзюк? повідомили, що Павловський 28 липня 2019 роки їздив на матч Суперкубка України з футболу в Одесі, і стан здоров'я не завадив йому це зробити.

Ігор Павловський

Нагадаємо, в мережі з'явилась відео-реконструкція підготовки до вбивства Катерини Гандзюк.

Як повідомляв портал Знай.ua, батько Каті Гандзюк показав, у яких муках вмирала єдина донька

Також Знай.ua писав, батько Гандзюк зустрівся з Зеленським по справі вбивства доньки.