У православному календарі цей день вшановують пророка Ілію, який жив у Ізраїльському царстві в 9 столітті до нашої ери. Інші назви свята: «Ілля-пророк», «Ілля сердитий», «Громобій». 2 серпня - день перелому літа і повороту на осінь. На Іллю зазвичай влаштовували великий обід на мирську складчину.

Ілія був праведним і сильно боровся з ідолопоклонством. Коли царював Ахав, його дружина встановила культ богів Астарта і Ваала. Царю Ілія напророкував трирічну посуху, як покарання за язичництво. Між Ахавою та Ілією почалося довге протистояння, під час якого відбулося чимало чудес. В результаті правителя викрили у бесчестій поведінці і втихомирили. Вважається, що Ілля вознісся на Небеса ще при житті, його забрала вогняна колісниця з вогненними кіньми. Тому він отримав прізвисько Ілля Громовержець.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Прекрасная новость!

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі
Показати ще

Теперь Знай.ua стали еще ближе и доступнее. Скорее качай приложения для Android или IOS и оставайся в курсе последних событий. Все это в неповторимой подаче журналистов нашего портала!

Чого не можна робити на Іллю 2 серпня

Всі знають, що з Ільїна дня не можна купатися у водоймах. Але от не всі знають, що причин насправді кілька:

  • Найпоширеніша – пророк Ілля попісяв у воду і остудив її.
  • Ілля їздить по небу на своїй вогненній колісниці й роняє підкову, вона як раз і охолоджує воду.
  • Починає цвісти вода, що загрожує шкірі і здоров'ю.
  • В ніч на 2 серпня біля водойм збирається нечисть.

У будь-якому випадку, скупавшись у водоймі, ви накличете біду на себе, а можете і зовсім померти.

Також вважається, що сьогодні Ілля кидає блискавки в нечисть, знищуючи її, а вона ховається в диких і домашніх тваринах. Тому сьогодні не можна пускати ніяких тварин до себе додому. А рибалкам не варто брати рибу з червоними очима, її краще відпустити у воду, тому що в неї міг вселитися чорт. Домашніх тварин краще навіть не випускати з дому.

Щоб не розсердити Іллю сьогодні не варто під час дощу голосно шуміти і веселитися, бути у воді або стояти під деревом. До речі, нечисть збирається ще й на перехрестях, тому на них краще не стояти.

Народні прикмети на 2 серпня

Приказки і прикмети в Ільїн день

  • Грім гримить довго і не різко - до негоди, якщо ж уривчасто і нетривало - буде ясно.
  • Дощ 2 серпня передвіщає багатий урожай пшона.
  • В Ільїн день якщо зранку хмарно, то сівба озимих повинна бути рання і можна чекати рясного врожаю, якщо хмарно опівдні — середня сівба, а якщо ввечері — сів пізній, а урожай швидше за все буде поганим.
  • Наспіла чорниця — наспіла і жито.
  • Після Іллі комарі перестають кусатися.
  • На Ільїн день снопів не метають: грозою спалить.
  • До Іллі мужик купається, а з Іллі з рікою прощається.
  • Хто потрапив 2 серпня під дощ, той весь рік здоровим буде.
  • Якщо в Ільїн день трапиться пожежа, то до води у вогонь молоко ллють, щоб далі не розійшлася.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.