З початку літа курс валют почав падати, а гривня укріпилася. А минулого тижня національна валюта подолала історичну позначку й опустилася нижче 25 грн за один долар США. Це рекордний показник гривні за останні 3 роки.

Однак експерти все частіше критикують Національний банк України за те, що долар дешевшає. Незадоволені ситуацією й у Міністерстві фінансів України.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Зокрема, глава цього відомства Оксана Маркарова, коментуючи ситуацію на валютному ринку заявила що "Мінфін про це говорить вже кілька місяців, але на політику Нацбанку ми не впливаємо".

курс валют
курс валют

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Примітно, що той же Мінфін експерти ще більш жорстко критикують за "піраміди ОВДП", адже саме активне розміщення облігацій під рекордні відсотки (15-20% річних) сприяє припливу валюти в Україну та зміцнює гривню. Втім, після докорів Мінфіну Нацбанк все ж у четвер, 1 серпня знизив офіційний курс гривні відразу на 6 копійок (до 25,02 гривень). Слідом відреагували міжбанк і готівковий ринок. В деяких обмінниках до обіду 1 серпня з'явився курс продажу у 25,55 гривень за долар.

подорожчання долара
подорожчання долара

Глава НБУ Яків Смолій, коментуючи випад Мінфіну для "Радіо Свобода", зауважив: "Ми діємо згідно з нашими правилами, згідно з нашими документами, якими керується Департамент відкритих ринків, і те, що відбувається сьогодні на ринку щодо національної валюти, жодним чином не є чимось критичним, щоб реагувати на коментарі публічних менеджерів".

Глава НБУ Яків Смолій
Глава НБУ Яків Смолій

Зазначимо, що зміцнення обмінного курсу напряму пов'язано з активними вкладенням іноземців в українські внутрішні держоблігації. Обсяг вкладень нерезидентів в ОВДП різко підскочив на цьому тижні, досягнувши 86,4 млрд гривень. Тобто збільшився за останні 7 днів на 13,433 млрд гривень, або 535 млн доларів.

Експерти пояснюють, що надалі долар може знову піднятися в ціні. А здешевшання валюти може протриматися лише частину серпня.

Нагадаємо, що Зеленського поставили у глухий кут провокаційним подарунком, його реакцію треба бачити: "Де ви це взяли? Це жах".

Як повідомляв портал "Знай.uа", українців залишили без пенсій, доведеться збирати з дитинства: шокуючі цифри.

Також Знай.uа" писав, Україна може утримати макрофінансову стабільність без чергового траншу Міжнародного валютного фонду.