Міністерство освіти та науки України планує змінити правила вступу до вищих навчальних закладів. На абітурієнтів, які планують вступати в українські виші на бюджетне навчання наступного року, чекають деякі обмеження.

Про це розповіла міністр освіти й науки України Лілія Гриневич на брифінгу у вівторок, 6 серпня.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

У 2020 році правила й умови прийому студентів на бюджетну форму навчання в Україні можуть змінитися. За словами Гриневич, її відомство планує скоротити максимальну кількість заяв, які абітурієнти можуть подавати в різні університети на державне замовлення з 7 до 5.

Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

"З наступного року ми внесемо зміни до умов прийому, і буде доцільно залишити лише 5 заяв на бюджет. Кількість спеціальностей не буде обмежена, можна буде подати 5 заяв на 5 спеціальностей", - сказала Гриневич.

Відповідне рішення міністр аргументувала видимим небажанням великої кількості абітурієнтів вступати на бюджет. Під час цьогорічної вступної кампанії багато хто не скористався шостою та сьомою заявою.

Так, Гриневич зазначила, що станом на 1 серпня з 60,3 тисячі абітурієнтів, які вступили до вузів після 11 класу й отримали рекомендацію до зарахування на бюджетну форму навчання, свій намір вчитися підтвердили лише 52,8 тисячі, тобто 87,1 %.

абітурієнти
абітурієнти

Гриневич стверджує, що небажання майже 13% абітурієнтів вчитися там, куди їх зарахували, свідчить про відсутність необхідності подавати сім заяв в різні вузи на бюджетні місця. Крім того, в Директораті вищої освіти й освіти дорослих анонсували розширення переліку спеціальностей для магістрів.

Зазначимо, що згідно з нині чинними вимогами, цьогоріч вступники на бакалавра чи наскрізного магістра могли подати на бюджет 7 заяв на 4 спеціальності. На контракт можна подати будь-яку кількість заяв.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки планує підняти ціни за контрактне навчання з 2020 року.

Як повідомляв портал Знай.ua, визначено виші-фаворити, куди прагнуло вступити найбільше абітурієнтів.

Також Знай.ua писав, які спеціальності скоро щезнуть у наших вишах