В цей день в народі вшановується пам'ять святого Євдокима Каппадокіяніна - покровителя дому та сім'ї. Інші назви свята: «Євдоким», «Євдокимові заговини», «Замова борони». 13 серпня треба було обов'язково заговорити борону, щоб при польових роботах не зламалися зубці, не встала вона намертво посеред поля.

Євдоким був сином знатних християн. Він усе життя присвятив Богу. Євдоким дав обітницю безшлюбності, не спілкувався з жінками, тільки з матір'ю. Він дбав про скривджених, але про це нікому не розповідав. У 33 річному віці Євдоким помер, а перед смертю сказав, щоб його поховали в тому одязі, який буде на ньому. Коли душа відлетіла, від його тіла почали зцілюватися хворі.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Чудові новини!

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Що не можна робити 13 серпня

Сьогодні - день, коли насилають найстрашніші порчі. Не сваріться ні з ким, чи не підбирайте речі, не беріть нічого у незнайомців і не давайте нічого зі свого будинку. Особливо обережні будьте на перехрестях. Від пристріту навіть краще надягти червону вовняну нитку.

Народні прикмети на 13 серпня

Приказки та прикмети

  • Якщо туман швидко розсіюється в променях сонця, що сходить - хороша погода встановиться надовго.
  • Сильний вітер в Євдокимів день віщує сніжну зиму.
  • Вуж гріється на сонечку - до швидкого дощу.
  • Якщо павутина полетіла - сонячна погода протримається ще довго.
  • Бджоли сидять в вуликах при ясному небі - скоро буде негода.
  • На Євдокима засівай житнє поле.
  • Кінь в цей день в полі не зійде з місця, поки мужик не подякує за допомогу бороні.
  • 13 серпня потрібно неодмінно вийти попрацювати в полі або город, тоді й інші справи будуть ладитися.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.