Незважаючи на те, що спеціальні служби вилучають отруйні продукти тоннами, українці продовжують труїтися, причому не тільки кавунами і динями, а й цитрусовими, екзотичними фруктами.

Поїли кавун і отруїлися

"Буквально 1 серпня на ринку купили половину кавуна. Все поїли, начебто нормально. Але через деякий час чоловік поскаржився, що у нього стало набрякати піднебіння, а потім і горло. Прийняв протиалергічну таблетку, все пройшло. Таке вперше бачу", - розповіла киянка Марія Хоменко.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Скаржаться кияни й на кавуни на ринку Оболоні.

"Купили цілий кавун в супермаркеті на площі Перемоги в Києві. Отруїлися дитина і чоловік. У сина висока температура, блювота. Другий день їх відпаюю. Ніби ж не надрізаний кавун, цілий, і все-таки у великому магазині продають, повинні ж якось стежити за цим ", - обурюється Вікторія Самойленко.

Минулого тижня отруїлися кавуном і батьки Ксенії Собченко з Дніпра.

"Вони купили його на ринку недалеко від будинку. І вночі обом стало погано. Піднялася температура, мені довелося їхати до них і допомагати, тому що у мами два дні була страшна слабкість, мабуть, інтоксикація організму", - повідомила Ксенія.

Також вся сім'я отруїлася і в Маріуполі.

"Купували на ринку кавун тижнів зо два тому, і всі сильно отруїлися. Тепер більше ні динь, ні кавунів купувати не будемо, навіть у вересні", - сказала Надія.

Вилучають тоннами

Контролюючі органи і в цьому році знаходять отруйні кавуни і дині, які доводиться вилучати. Наприклад, в Житомирській області в липні не допустили на ринки понад тисячу кілограм фруктів і ягід через перевищення вмісту нітратів.

До того ж, через нітрати в липні не потрапили в продаж 600 кг кавунів і динь в Чернівецькій області. Як відзначають в Головному управлінні Госпотребслужби, максимальний показник нітратів в кавунах в липні на ринках Буковини становив 100-200 мг/кг при нормі 60 мг/кг. А в дині майже 1000 мг/кг, при нормі всього 90 мг/кг. В основному поставки здійснювалися з Херсонської області.

Постраждалих багато

Лікар-інфекціоніст Дмитро Дудар каже, що в 2019 році пацієнтів з отруєннями баштанними не менш, ніж в минулому році.

"Сезон кавунів тільки-тільки почався. Але пацієнти з отруєннями є, і їх не менше, ніж в попередні роки. Причому хворі говорять, що купували кавуни в різних місцях - і на ринках, і в магазинах. Є ті, хто купував надрізані кавуни або розрізані навпіл. А такий кавун на спеці - це бактеріологічна зброя. Там дуже швидко розвиваються мікроорганізми. І навіть якщо в такому кавуні нітрати в нормі, то отруїтися все одно можна ", - пояснив лікар.

Китайські фрукти

Начальник Госпотребслужби Києва Олег Рубан каже, що в столиці кавуни і дині в цьому році не вилучали.

"Ми проводимо перевірку в офіційних місцях продажів - це магазини і офіційні ринки. Всі інші місця є стихійними. Навіть кавунові розвали, які організовують щороку місцева влада, ми їх не перевіряємо. Але в будь-якому такому місці слід питати документ, який називається довідка ветеринарно -санітарної експертизи. Якщо вона є, то все нормально ", - підкреслив Рубан.

Як виявилося, труяться не тільки кавунами і динями, а й помело, в яких була отруйна речовина ізокарбофос. Їх завезли до нас з Китаю.

Справа в тому, що в Китаї все ще дозволено обробляти фрукти шкідливими речовинами.

Правда, за словами голови Всеукраїнської асоціації постачальників супермаркетів Олексія Дорошенко, в Україні поки що рідко завозять фрукти з Піднебесної.

"Хоча я знаю, що китайці цікавляться нашим ринком. Але ймовірно, занадто далека доставка товарів їх зупиняє. До того ж, у нас у самих вирощують достатньо овочів і фруктів, тому ринок заповнений", - думає Дорошенко.

Отруїтися можна абрикосами

За словами лікаря-гастроентеролога Олега Шевченка, отруїтися можна не лише баштанними.

"Таке ж сильне отруєння можуть викликати і апельсини, мандарини, якщо в них надлишок нітратів. Просто кавуни у нас багато їдять в сезон, тому і більше повідомляють про отруєння. Можна отруїтися навіть сливами, абрикосами. Якщо, наприклад, туди потраплять шкідливі мікроорганізми і почнуть там розвиватися, виділяючи токсини. Або якщо сад розташований поблизу с заводом або жвавою трасою. Фрукти точно також накопичують в собі важкі метали, токсини. Про отруєннях ранньою полуницею, яку удобрюють різними нітратами для швидкого дозрівання, я вже навіть не кажу ", - пояснив лікар.

Медики кажуть, що нітратні фрукти можуть викликати серйозні отруєння.

"Це блювота, особливо у дітей. Вона може бути безперервною, навіть вода провокує її. В таких випадках дітей кладуть в стаціонар. Також з'являється діарея, слабкість, сонливість, головні і м'язові болі, підвищується тиск", - зазначив інфекціоніст Віталій Євтушенко.

Радиться купувати кавуни і дині тільки в сезон, з початку серпня. Уникати покупок на стихійних ринках, у людей без документів про якість продукції. Не купувати розрізані кавуни, тому що в спеку на поверхні розвиваються шкідливі мікроорганізми.

Перед вживанням кавун і диню потрібно добре промити гарячою водою. Також не варто їсти м'якоть близько до шкірці, саме там накопичуються нітрати.

Нагадаємо, що новий маркетинговий хід АТБ змусив українців вити від жаху.

Як повідомляв портал Знай.ua, одеський ринок зустрів копів заточками і арматурою.

Також портал Знай.ua писав, що українців попередили, як зміняться ціни на продукти.