У цей день церква відзначає перенесення в столицю Візантії з Єрусалиму мощей апостола від сімдесяти Стефана. Інші назви свята: «Степан», «Стефан», «Сінник». 15 серпня селяни закінчували косовицю трави, збирали пізноквітучі трави, здійснювали охоронний обряд з кіньми.

Святий Стефан вважається захисником коней. Тому в цей день йому прийнято молитися про здоров'я тварин. Але проводили і різні обряди: коней напували срібною водою, щоб вони залишалися сильними, міцними і витривалими. Для цього у воду треба було покласти срібну монетку або пропустити її через срібне сито. Потім воду для коня наливають у свою шапку, з якої він п'є.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Народні прикмети на 15 серпня

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

У день святого Стефана коням треба дати відпочити, відвести до водойми, добре викупати, розчесати гриви і хвости вплести їм яскраві стрічки або прикрасити квітами. Часто їм пропонують ще і різні смаколики.

Раніше монетка, яку використовували в ритуалі з кіньми, передавали від батька до сина, вірили, що з її допомогою можна було приборкати непокірного коня. А виймали її зазвичай з ясел, вона там завжди зберігалася. Перед тим як кидати її у воду для коня, потрібно було прочитати «Отче наш».

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

У цей день можна багато веселитися, співати пісні, косити траву, працювати. А ще є звичай плести вінок. Вся родина повинна збирати трави у полі. Зазвичай вибирають найбільш цілющі і ті, які легко зустріти, але головне – щоб їх було 12. З таких трав і квітів плетуть вінок, несуть додому і вішають під іконами. Є повір'я, що він може захистити від застуди і зцілити від хвороб взимку. А якщо щось сталося, то можна заварювати трави з нього. Цілюща сила вінка зберігається до 10 квітня, Ілларіонова дня.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.