Квартира у Києві – ласий шматок, тому шахраї продовжують придумувати нові схеми для заволодіння житлом довірливих громадян. У деяких схемах жертва може навіть не здогадуватися, що помешкання більше їй не належить, повідомляє «Європейська правда».

Зокрема, видання наводить історію киянки, яка 12 років тому придбала квартиру у пров. Тараса Шевченка, щоб у майбутньому обладнати у приміщенні хостел. Однак криза 2008 року змінила її плани, і кватиру знову виставили на продаж. У процесі підготовки документів з’ясувалося, що житло їй не належить.

Було встановлено, що квартиру за підробленими документами переписали на іншу особу через Гребінківський суд Полтавської області. Шахраї провернули операцію заднім числом, однак справжній власниці квартири вдалося відстояти свої права у суді.

Проте шахраї вже під час розслідування справи встигли кілька разів перепродати квартиру за новими підставними документами. Повернення власності затягнулося для постраждалої на п’ять років і все ще триває.

Схема аферистів працює бездоганно: вони оформлюють квартири у якості погашення боргу на паспорти людей, які навіть не здогадуються про дії шахраїв.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У випадку із постраждалою киянкою її саму звинуватив у шахрайстві один із останніх покупців квартири, який встиг зробити у помешканні дорогий ремонт та приєднати до нього горище. Він вважає, що жінці вигідна «катавасія» з квартирою. Саме він тепер значиться законним власником житла, хоча суд визнав, що всі попередні операції з нерухомістю були шахрайством, і квартиру мали б повернути першій власниці.

Адвокат потерпілої Валентина Теліченко зазначає, що повернення майна можливе лише через судове рішення.

Як зазначається, випадок киянки – не поодинокий. Подібних справ у судовому реєстрі майже півсотні, і в усіх випадках рішення про передачу права власності на київську нерухомість ухвалював той самий Гребінківський суд. Повернути майно господарям у жодній справі ще не вдалося.

За цією ж схемою було відчужено не тільки квартири, але і 25 нежитлових приміщень. У деяких випадках постраждалі дізнавалися, що більше не є власниками житла, лише тоді, коли на їхню адресу починали надходити квитанції за комунальні послуги на чуже прізвище.

Підставними «покупцями» іноді ставали безхатченки або громадяни інших країн, яких у суді представляли адвокати.

Адвокат Валентина Теличенко вважає, що шахраї діяли за попередньою змовою із суддями або вливали на їхні рішення через голову суду.

У Гребінківському суді відсутність в архівах документів, на підставі яких були переписані квартири, пояснюють пожежами або стихійним лихом. Постраждалі не мають змоги довести підробленість судових рішень.

Нагадаємо, вінничанина обчистив популярний банк, гроші "розчинилися в повітрі".

Як повідомляв раніше Знай.ua, у Києві орудують банківські аферисти.

Також Знай.ua писав про те, що банда грабіжників викрала з ПриватБанку понад 3,6 млн грн.