У цей день церква вшановує двох святих Лаврентіїв - Римського і Калузького. Інші назви свята: «Лаврентій», «Свято мельника». 23 серпня вшановували працівників водяного млина. Селяни несли перший сніп на млин, щоб спекти хліб з борошна нового врожаю. Хліб завжди був особливо ароматним і смачним.

Лаврентій Римський був архідияконом у римської християнської общини в 3 столітті. Він навчався у архідиякона Сикста, а коли той став єпископом, Лаврентій став дияконом. Він наглядав за церковним майном і дбав про бідних. Коли були гоніння на християн від Лаврентія зажадали віддати скарби церкви державі, але він відмовився, за що його катували, а від тортур Лаврентій помер.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Популярні новини зараз
В Україні хочуть позбавитися хрущовок: що чекає на власників житла Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Лаврентій Калузький жив в 15-16 століттях і був юродивим. У нього був дар, який допоміг захистити Калугу від нападу кримських татар, чудотворець допомагав у ратній справі, а після смерті посилав допомогу російському воїнству. Біля місця його поховання побудували Лаврентіївський монастир.

Чого не можна робити 23 серпня

Якщо ви помітили, що по воді йдуть брижі або піднімається сильний вітер, то на рибалку йти не варто. Улову просто не буде. До речі, його не буде і до кінця осені, тому що в майбутньому погода не зміниться. Також не дозволяйте нікому торкатися до вашої подушки. Він може наврочити тому, хто спить на ній і сплячий або буде бачити кошмари, або буде сильно страждати від безсоння.

Народні прикмети на 23 серпня

Приказки і прикмети

  • Велика кількість жолудів 23 серпня, – прикмета до великого врожаю в наступному році.
  • Птахи в день Лаврентія тихо поводяться, – до опадів.
  • Яка погода у цей день, – така і вся осінь буде.
  • Журавлі 23 серпня на південь полетіли, – прикмета до морозу вже в середині жовтня, а якщо ні, – зима пізніше почнеться.
  • Вранці іній лежить, – зима рано прийде і буде вогкою.
  • Почали 23 серпня знизу липові жовтіти листя, – прикмета, що озимі родитимуть.
  • Якщо сьогодні стоїть тиха погода, то і в день Мирона, 30 серпня, буде така ж.
  • Народжені у цей день часто страждають гординею і зарозумілістю. У них нелегко складаються стосунки з оточуючими.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.