Багато змін пережила Україна за 28-й рік своєї незалежності: дебати на стадіоні, нові президент і парламент, а також переосмислення Чорнобильської трагедії і чемпіонство наших футболістів.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Стадіон так стадіон

НСК Олімпійський вперше провів дебати між кандидатами у президенти. Володимир Зеленський і Петро Порошенко влаштували на стадіоні справжнє шоу, за яким спостерігала вся країна.

Україна обрала нового главу держави

Понад 73% виборців проголосували за відомого шоумена, але абсолютного новачка в політиці Володимира Зеленського. Ще на початку його шанси на перемогу оцінювали скептично. Зрештою, зіграна Зеленським роль президента в серіалі Слуга народу знайшла продовження в реальному житті.

Вже реальний президент у перший же день оголошує про дострокових парламентських виборах. Туди він веде власну політсилу «Слуга народу». У команді – такі новачки як і Зеленський. Але саме вони феєрично виграють вибори і вперше в українській історії мають можливість сформувати в парламенті монобольшінство.

Нова гривня

З осені Україна відмовляється від дрібних монет 1, 2 і 5 копійок. Зате вийде нова банкнота номіналом 1 тис. гривень з портретом вченого Володимира Вернадського.

Так, цього літа гривня несподівано зміцнилася до 25 грн. за долар. Останній раз такий курс був аж три роки тому. Правда, фахівці попереджають: це зміцнення сезонне. І вже восени валюта в обмінниках знову дорожчатиме.

Ціна на газ

Газ вперше за кілька років подешевшав. У серпні 1 кубометр без ПДВ і транспортних витрат коштує 4 грн. 65 коп. Це на чверть менше, ніж навесні.

Чорнобиль

Тільки 33 роки кіношники доступно пояснили, чому вибухнула Чорнобильська АЕС. Історію ядерної катастрофи екранізував американський HBO. "Чорнобиль" очолив рейтинг найпопулярніших серіалів в історії, перевершивши навіть "Гру престолів".

І хоча на справжній ЧАЕС американці не знімали, серіал викликав туристичний бум в Зоні відчуження. На самій станції вже офіційно запрацювала нова Арка та завод з переробки рідких радіоактивних відходів. А невдовзі мають розпочати ще й демонтаж старого об'єкта Укриття.

Власна помісна церква

У Святвечір Вселенський патріарх Варфоломій передав предстоятелю знову Православної церкви України Єпіфанія Томос, який проголошує автокефалію. Тобто незалежність від інших церков, зокрема Московського патріархату. Українська церква відновила історичну справедливість і стала 15 офіційно визнаної у світовому православ'ї.

Хіт гурту KAZKA увійшов до 10 кращих пісень світу

В YouTube трек за неповний рік переглянули понад чверть мільярда людей. Пісня українською мовою вперше викликала такий резонанс у світі.

Чемпіони світу

Наші хлопці віком до 20 років тріумфували на нинішніх змаганнях у Польщі. Українська юнацька збірна впевнено перемогла команди Панами, Колумбії, Італії та Південної Кореї і вперше у своїй історії виграла золоті медалі. Багатьом гравцям збірної тепер прогнозують велике майбутнє вже у дорослому футболі.

Ще один український юніор – 13-річний Олексій Середа виграв Чемпіонат Європи зі стрибків у воду, ставши наймолодшим чемпіоном в історії.

не відстають Від хлопців і дівчата. Українська шаблістка Ольга Харлан стала шестиразовій чемпіонкою світу з фехтування.

Тенісистка Дар'я Снігур перемогла на Вімблдоні для юніорів. А перша ракетка України – Еліна Світоліна дійшла до півфіналу серед професіоналів.

Нагадаємо, що Україна святкує свій 28 День народження.

Як повідомляв портал Знай.ua, виступ Зеленського в День Незалежності затьмарила кривава провокація на Майдані.

Також портал Знай.ua писав, як Київ відзначає День Незалежності.