Коли відзначають Медовий Спас в 2019 році? А коли Яблучний і Горіховий? З наближенням серпня люди все більше цікавляться точними датами трьох Спасів – мабуть, найсмачніших і улюблених свят літа. Розповідаємо всі подробиці.

Коли святкується Спас 2019: історія виникнення і святкування

Як відомо, Спас – це цілий цикл свят, присвячених Ісусу Христу, а також давнім традиціям і обрядам, збору першого врожаю, підготовці до настання холодів, дарам землі і природи. А ще з цим святом пов'язані звичаї і традиції давніх українців. Розповідаємо, коли і який Спас святкують в 2019 році – Медовий, Яблучний і Горіховий, і чому вони так називаються.

Якого числа відзначають Медовий Спас 2019?

Перший Сас, який традиційно святкують українці, називається Медовим. У 2019 він настане в середу 14 серпня. Саме з цього дня почнеться низка літніх Спасів.

За традицією, з дня Медового Спаса пасічники починають збір врожаю меду, а потім святять його в церкві під час урочистої літургії. В цей час люди збирали урожай маку і святили воду, звідси і ще кілька назв свята – Маковей і Мокрий Спас.

На Медовий, або Мокрий Спас здавна святять воду, печуть особливі пиріжки і млинці. А ще в цей день починається Успенський піст, який триває до 27 серпня.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Медовий спас пов'язаний з безліччю традицій і прикмет. Так, наприклад, один з головних ритуалів – купання в річці або озері. Вважається, що вода в цей день має особливі цілющі властивості, оздоровлює тіло людини, позбавляє від недуг і додає сил. А ось після Маковея купатися вже заборонено. Це пов'язано з тим, що вода стає холодніше.

Мак, освячений в храмі, прийнято ставити в кутах кімнат. Люди вірять, що таким чином можна захистити свій будинок від злих духів і негативної енергії. Ще християни беруть з собою в церкву невеликий букет польових квітів, а після залишають висихати за іконою.

Якщо говорити про заборони, то одна з основних стосується роботи по дому і на землі. У день Медового Спаса рекомендується уникати занять, пов'язаних з важкою працею, наприклад, прибирання, прання, прасування та інших побутових клопотів. Постарайтеся все справи закінчити заздалегідь.

Когда отмечают Спас 2019

Коли буде Яблучний Спас?

Другий спас, яблучний, відзначатимуть 19 серпня. До цього часу в садах повністю дозрівають яблука та інші фрукти. А люди починають збирати урожай – звідси і назва.

За повір'ям, у цей день яблука наділяються особливими чудодійними властивостями. Тому господині готують різні страви з яблуками, роблять заготовки на зиму. При цьому, в давнину вірили, що до Другого Спаса яблука їсти категорично заборонено.

Після прийняття православ'я церква пов'язала свято Другого Спаса з торжеством Преображення Господнього. У Біблії сказано, що з Ісусом Христом, під час молитви на горі Фавор, відбулося перетворення – його обличчя стало сяяти, а одяг засліплював білизною. Саме так Яблучний Спас отримав ще одну назву – Спас на горі.

Існує і ряд строгих заборон, які не можна порушувати. Так, наприклад, на Яблучний Спас категорично заборонено вбивати комах, в тому числі мух. Якщо вона сіла два рази на руку – це хороший знак. Тоді ваші бажання обов'язково збудуться. Також до початку Другого Спаса не можна їсти яблука. Особливо жінкам, інакше так можна прийняти на себе гріх праматері Єви.

19 серпня заборонено працювати по дому, можна тільки готувати або займатися садом-городом.

Згідно зі старовинним звичаєм, на Яблучний Спас потрібно провести особливий ритуал, який допоможе позбутися від злих духів, нечистої сили і дозволить повністю очистити своє житло. Для цього потрібно розрізати яблуко на дві половинки, дістати внутрішню частину, поставити свічку в одну з половинок. Після цього запалити свічку і обійти з нею весь будинок. А під час цього слід читати молитву Господу і просити його про спасіння, допомогу, злагоду та захист. Потім необхідно зв'язати дві половинки яблук мотузкою і закопати фрукт подалі від свого будинку.

Когда отмечают Спас 2019

Коли буде Горіховий Спас 2019?

Завершується цикл свят Третім Спасом, який відзначать у четвер 29 серпня. Це свято має і кілька інших назв – Малий Спас, Горіховий Спас або Холодний Спас.

У давнину в цей день люди збирали горіхи, запасалися на зиму. Також серед важливих звичаїв торжества – приготування особливого хліба, посів озимих, збір врожаю та урочисті гуляння.

Крім того, за церковним календарем 29 серпня відзначається ще один важливий день – Перенесення Нерукотворного Образа Господа Ісуса Христа. Тому Третій спас– час іти до церкви, молитися і святити кошик з продуктами, в якому обов'язково повинні лежати яблука, виноград, горіхи, мед і хліб. З давніх часів в народі також вважалося, що гілки горіха в цей день мають особливу силу.

Когда отмечают Спас 2019

Про заборони, згідно з повір'ями, на Горіховий Спас не можна відмовлятися від роботи, адже цей день здавна вважався часом збору врожаю і підготовки до осені. На Горіховий Спас не виходьте в ліс без оберега. Наші предки вірили, що там можна зустрітися з нечистою силою. А ще не можна відмовляти в їжі і допомозі нужденним і мандрівникам.

Перед Горіховим Спасом закінчується строгий двотижневий Успенський піст, тому знімається заборона на вживання риби і м'яса.