Восени українцям підвищать комунальні платежі. Наскільки буде рости комуналка, буде залежати від переговорів з МВФ і ситуації на європейських хабах, яку враховують при регулюванні внутрішньої ціни на газ для населення.

В останньому консенсус-прогнозі Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) говориться, що побутовий газ за підсумками 2019 року подорожчає на 15%, гаряча вода та опалення – на 20%, а електроенергія – на 15%.

Наскільки подорожчає газ, покаже ринок. У "Нафтогазі" очікують, що в листопаді-грудні ціни на газ будуть на рівні 7,2 тис. гривень за 1 тис. куб. м (без ПДВ). Такі цифри фігурують в пояснювальній записці до проекту фінансового плану компанії.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

У записці також зазначається, що ціна газу за ПСО до 31 жовтня "буде на рівні прогнозованої ціни імпортованого газу без вартості входу в газотранспортну систему України".

Можливо, сезонні коливання ціни призведуть до подорожчання тепла та гарячої води, так як в собівартості цих послуг ціна газу становить 70-80%.

Експерт з енергетичних питань Валентин Землянський каже, що дії керівництва "Нафтогазу" політично мотивовані.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Вода

Не за горами збільшення тарифу на холодну воду. Водоканали ініціює цей процес нового ринку електроенергії. Тепер постачальники холодної води зобов'язані придбавати е/е на умовах повної передоплати, що вносить корективи в їхню діяльність.

Директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко каже, що на перегляд тарифу знадобиться близько місяця. Тобто, платіжку з подорожчала холодною водою споживачі можуть отримати вже в листопаді.

Чудові новини! Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Електрика

Що стосується тарифу на "світло", то реформа ринку електроенергії, яка стартувала з 1 липня, поки не торкнеться населення, оскільки до 2021 року для простих громадян діятиме перехідний період. У цей відрізок часу основним постачальником електроенергії для населення, малого бізнесу та бюджетних організацій стане т. н. постачальник універсальних послуг. Це підприємство буде поставляти електрику за регульованим тарифом. Тобто, НКРЭКУ до 2021 року буде, як і раніше, відати цифрами в платіжках, ну а після запрацює європейська модель з "ринковими" цінами на послуги.

Нагадаємо, що як знизити ціну на газ для українців: Дубинський зі "Слуги народу" розкрив карти - лише дві умови.

Як повідомляв портал Знай.uа, Зеленський відверто розповів про кортежі та перекриття доріг.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський розв'яже руки полякам.