В Україні різко зросла кількість випадків, коли при досягненні 60 років громадяни намагаються оформити собі пенсійні виплати за вік, та, за відсутності необхідного страхового стажу вимагають зарахувати до нього час догляду за недієздатними родичами (інвалідами І групи, дитиною з особливими потребами тощо).

Як би не було сумно, іноді це не представляється можливим, і люди отримують мінімальні виплати. Про це повідомляють українські юридичні видання.

Пенсія
Пенсія

Справа в тому, що догляд за такими людьми, незалежно від їх віку, не може служити підставою для зарахування до стажу, якщо немає висновків медичного закладу про потребу в постійному догляді.

До такого рішення прийшли судді Касаційного адміністративного суду ВС у постанові від 31 липня 2019 року по справі № 348/2357/16-а. Зокрема, позивач звернувся до управління пенсійного фонду з вимогою призначити йому пенсію за віком (після досягнення 60 років) як учаснику ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Оскільки у цей період він не мав необхідного страхового стажу — не менше 15 років (згідно з Законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в редакції, коли виникли спірні правовідносини), то просив зарахувати до його страхового стажу період догляду за пенсіонерами.

Нагадаємо, субсидії пенсіонерам: скільки "живих грошей" отримали українці.

Як повідомляв Знай.uа тіло в мішку, ніж у горлі: Львівщину вразили два вбивства, душогуби як у воду канули.

Знай.uа писав, заради пенсії по інвалідності: під Дніпром мати посадила на ланцюг безпомічного сина.