У понеділок, 9 вересня, православні віруючі вшановують пам'ять Преподобного Пімена Великого і Пімена Палестинського. При цьому відзначається народне свято Два Пімена (27 серпня – дата за старим стилем). В цей день всюди на Київській Русі славили горобину, тому свято отримало ще одну назву - "Горобинник".

Два Пімена 9 вересня: заборони свята

Зазвичай у цей день простий народ приступав до збору горобини. Це потрібно було робити вкрай обережно і тільки після того, як ягодами поласують птиці, інакше вся горобина буде непридатною для вживання.

Так, на цій рослині господині ставили в хаті квас, горобину варили в меді, використовували як начинку для пирогів, робили смачне горобинне вино, сушену горобину заварювали разом з трав'яними зборами в якості вітамінного чаю.

Варто відзначити, що це дерево наші предки вважали символом родючості, добробуту і процвітання. Крім того, горобина шанувалася як потужний оберіг проти нечистої сили і злих чар. Тому ці дерева часто висаджувалися біля воріт дворових ділянок і навіть біля самого ганку будинку.

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

В народі існувало повір'я, що горобина відноситься до тих дерев, які можуть самі за себе помститись у разі нападу на них. Тому, коли людям потрібно було зібрати ягоди або зламати кілька гілок горобини, вони вголос пояснювали дереву сенс своїх дій і просили прощення. "Найлегшою" помстою горобини за образу було наслати на людину постійний зубний біль.