У жовтні для українців готують одразу два грошових нововведення. По-перше, перестануть приймати копійки номіналом одна, дві та п'ять копійок. По-друге, з'явиться нова купюра, повідомляє "Хвиля".
Копійки можна обміняти в будь-якому українському банку їх прийматимуть до 20 вересня. А в Ощадбанку, Приватбанку та в "Авалі" - до 30 вересня 2022-го. Ті, хто не встигнуть здати монети, більше не зможуть їх використати за призначенням. Про це повідомили у Нацбанку України.

НБУ
НБУ

"Крім того, почнеться поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. На відміну від 1, 2 і 5-ти, 25 копійок поки залишаться в готівковому обігу. Ними можна буде розплачуватися", – пояснили в НБУ.

З'явиться купюра номіналом у 1000 грн. Глава НБУ Яків Смолій, презентуючи нововведення, пояснив, що номінальні доходи українців збільшилися, гривня втратила частину своєї вартості, тому вже немає сенсу друкувати одну, дві, п'ять гривень. Вони швидко зношуються, а реальна купівельна спроможність цих купюр низька.

Курс гривні
Курс гривні

"Враховуючи зростання рівня доходів і цін, українці вже фактично не використовують монети дрібних номіналів, зате з'явилася потреба у банкноти вищого номіналу, ніж 500 гривень", – зазначає регулятор.

Купюри 1,2 і 5 грн служать десь близько року, підрахували в Нацбанку. Для порівняння: 500 грн, які рідше використовують і до яких дбайливо ставляться, можуть "прожити" до 8 років. Поступово "папірці" зношуються.

Нагадаємо, що восени в Україні продовжать заміну паперових грошей на монети. При цьому 5 гривень замінять вже в цьому році, в 2020 році прийде черга 10 гривень.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще