День співробітництва Південь-Південь Організації Об'єднаних Націй

Спочатку ця пам'ятна дата, встановлена резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у 2004 році, відзначалася 19 грудня. В 2011 році Генеральна Асамблея ухвалила, що, починаючи з 2012 року, це свято переноситься на 12 вересня.

В цей день в 1978 році на Конференції ООН з технічного співробітництва між країнами, що розвиваються, був прийнятий Буенос-Айреський план дій з розвитку і здійсненню технічного співробітництва між країнами, що розвиваються.

Нагородження лауреатів Шнобелівської премії

12 вересня 2019 року в 29-й раз журнал "Аннали неймовірних досліджень", який заснував цю нагороду, оголосить імена переможців. Премія, що присуджується з 1991 року, вручається тим вченим, чиї роботи "змушують спочатку засміятися, а потім задуматися".

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Кожен рік в гарвардському Театрі Сандерса Нобелівські лауреати в бутафорських окулярах і з накладними носами вручають Шнобелівські премії. У минулому році її лауреати отримали не тільки статуетки та дипломи, а й грошовий приз — по 10 трильйонів зімбабвійських доларів.

79 років тому (1940) у Франції була знайдена печера Ласко

Цю унікальну історичну пам'ятку випадково виявили школярі з сусіднього поселення Монтіньяк. Гуляючи в лісі, вони побачили вузький отвір, що йде під корінь дерева, що впало. Підлітки розкопали вхід і побачили печеру, стіни якої були покриті малюнками, виконаними охрою і сажею. Усі зображені фігури, як людей, так і тварин (биків, зубрів, носорогів, коней, оленів та ін) були намальовані в натуральну величину.

Усвідомивши важливість свого відкриття, підлітки розповіли про нього своєму вчителеві, а той — фахівця з історії первісного суспільства Анрі Брейлю. Вчений першим встановив справжність наскальних малюнків, а також вивчив і описав їх.

Печера Ласко — один з найважливіших пізньопалеолітичних за кількістю пам'яток та збереження наскельних зображень. Іноді її називають «Сікстинської капелою первісної живопису» або доісторичним Версалем. На сьогоднішній день тут зафіксовано близько 2 тисяч малюнків тварин, людей і символів (за іншими даними, близько 6 тисяч). Точний вік зображень встановити не вдалося. Вважається, що вони з'явилися приблизно 15-18 тисяч років тому. Довгий час вчені приписували зображення древньої мадленської культури, але недавні дослідження показали, що вони швидше за все відносяться до більш ранньої солютрейской культури.

12 вересня в історії України

1953 - першим секретарем цк КПРС став Микита Хрущов.

2008 рік - у Харкові відбувся перший концерт групи Queen, в рамках Європейського туру на підтримку акції боротьби зі Снідом.