У цей день церква вшановує ікону Божої Матері, що іменується «Неопалима Купина». Інші назви свята: «Дозвільні вила», «День Вавіли», «Луків день». 17 вересня молилися про захист будинку від вогню. Вважалося, що в цей день така молитва буде обов'язково почута.

Народні прикмети на 17 вересня

У народі відзначали Луків день, тому що збирали цибулю з городів. Вважається, що Неопалима Купина може захистити від вогню і блискавки, тому їй молилися, щоб вона охороняла будинок та інші будівлі від вогню. Але якщо все ж траплялася пожежа, то з іконою обходили навколо будинку. Однак вона може і наслати блискавки і грім, град і вогонь, тому намагалися не гнівити Богородицю у цей день. Ікону просили захистити і від недугів. З самого ранку, не вмиваючись, йшли в храм, стояли ранкову службу і потім просили допомоги у Богородиці. Після храму не можна давати милостині і нікому не варто нічого позичати.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Чоловіки в цей день просили святого Вавилу допомогти, він – покровитель домашнього господарства. Побутувало повір'я, що якщо вилами поворухнути сіно, то нечиста сила розбіжиться і не буде шкодити худобі. Махали вилами і у дворі на всі чотири сторони, щоб і звідти вигнати нечисть. Але якщо на вила щось тверде наткнулося, то в сіні сидить лихоманка Кумоха – жінка з зеленими очима. Вона одурманює травою-безплодницею сім'ї, щоб вони не могли зачати дитину. Якщо її не вигнати, то прийдуть інші 11 її сестер лихоманок, які вже не дадуть нікому спокою.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, яких сюрпризів слід чекати від першого місяця осені. Поганих несподіванок бути не повинно і можна спокійно виходити на прогулянки та пікніки. Не літо, але дуже комфортно.

Також Знай.ua писав, що з початку року українська національна валюта зміцнилася. Ця тенденція триває і досі. Але зараз багато чого може змінитися. Що вплине на курс долара впродовж осені?

Нагадаємо, осінь повністю збирається змінити життя деяких людей, але це відноситься не до всіх знаків Зодіаку. Кому зірки напророкували найбільш щасливі і вдалі дні, розповів відомий астролог Влад Росс.