Чути про те, що кожен громадянин зі своєї заробітної плати та з ряду інших послуг платить той чи інший податок стало звичною і навіть буденною справою. Україна в загальному ряду податків певне місце відводить податку на дохід фізичних осіб. Так як успадковане майно теж можна вважати доходом, то людям, що отримують в спадщину майно, хочеться розібратися в тому, чи потрібно їм платити податок і якщо є в цьому необхідність, то в якому розмірі він оплачується.

Про те як проходить оподаткування при вступі у спадок докладніше розповімо в цій статті.

Прийняття спадщини в Україні

Багатьом людям на чию долю випало таке діло як отримання спадщини до кінця ґрунтовно не розуміють правила і специфіку проведення цієї процедури. І це не дивно, адже в питаннях вступу до спадку, як і в ряді інших питань періодично виникають зміни, за якими складно встежити простим громадянам.

Дані про спадщину і про те, що кому заповідається відкривається тоді, коли людини вже немає в живих. Процедура відкриття заповіту проходить там, де останнім часом проживав померлий чоловік.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Скільки б не було спадкоємців у них є шість місяців в період яких вони повинні зібрати і надати відповідні документи на отримання спадщини у нотаріуса. Пакет необхідних документів зовсім не великий, це стандартні паспортні дані, індикаційний код, а також необхідним елементом є наявність документа, що свідчить про наявність спорідненості з померлим. Також необхідна наявність свідоцтва про смерть, а також довідка в якій буде вказана причина смерті. Якщо під час прийняття спадщини стоїть питання оподаткування, то необхідна оцінка майна, яке відведено в спадок.

Якщо ж потенційний спадкоємець своєчасно, тобто протягом півроку не подав відповідні документи, то він вважається людиною, що не прийняв спадщину.

У цій ситуації можуть виручити інші спадкоємці на це майно, якщо вони його прийняли. Людина «пропустивша» свій спадок може заручитися підтримкою в письмовій формі від людей, які отримали спадщину - подати відповідну заяву до нотаріуса. Якщо ж у спадкоємця який пропустив спадщину є на це поважна причина: відсутність в країні, якщо людина не знала про смерть або ж є інша поважна причина, то суд може надати цій людині додатковий термін для подачі заяви і тоді він знову буде мати відношення до залишеного спадку. «Скасування» отримання спадщини може бути по ряду причин, які необхідно розбирати з обраним нотаріусом.

Як дотримується черга спадкоємців

В першу чергу на спадкування за законом мають право діти померлої людини, який залишив спадщину. Так само беруться до уваги ті діти, які були зачаті за життя спадкодавця, а народилися вже після його смерті.

У другу чергу спадкоємців входять рідні брати і сестри покійного, його баба або дід як з боку матері, так і з боку батька.

Третя черга спадкоємців відведена рідним дядькам і тіткам спадкодавця.

У четверту групу спадкоємців входять ті люди, які проживали з спадкодавцем однією сім'єю не менш як п'ять років до того моменту як відкрили спадок.

У розряд п'ятої черги належать інші родичі покійника. Також в п'яту чергу можуть входити утриманці спадкодавця, які не були членами його сім'ї. Утриманцями можуть бути особи, яким не виповнилося ще 18 років, а також вже повнолітні, але непрацездатні люди. Як правило утриманці не є членами сім'ї спадкодавця, але хоча б останні п'ять років вони від нього отримували матеріальну допомогу, яка була основним або єдиним джерелом для існування.

Яка на сьогоднішній день ціна вступу до спадку

Рідко, яка послуга проводитися безкоштовно. Так і після того, як заповіт оприлюднили, спадкоємцям деяких груп необхідно платити податок за отримання майна. Від чого залежить ціна на одержуване в спадок майно?

Нові законодавчі дані свідчать про те, що перша і друга ступінь спадкоємців звільнені від сплати податку на доходи фізичних осіб. Така зміна була внесена в 2017 році. До внесення цієї зміни особливо страждали жителі сіл, де сума необхідного податку рівнялась, а то і перевищувала оцінку одержуваної спадщини. Всі інші групи спадкоємців повинні заплатити податок 5% + 1,5%. Де перший зазначений відсоток - це сам податок на дохід, 1,5% військовий збір. Загальна вартість податку буде вираховуватися від суми майна. Якщо спадкоємці не є резидентами країни, тобто зареєстровані і проживають в іншій країні, то для них податок збільшується до 18,5% + 1,5%, за тією ж схемою, де основна сума - це податок, а півтора відсотка військовий збір. За отримання свідоцтва на спадщину необхідно буде сплатити державне мито в два неоподатковуваних мінімуми доходів громадян. Оплата всіх податків - це не фінал в отриманні спадщини.

Коли людина заплатила всі податки, то йому ще необхідно сплатити послуги нотаріуса. У кожному місті є свої нотаріуси ціни на послуги яких відрізняються в залежності від досвіду, затребуваності, впізнаваності і інших моментів. Тому з ними спадкоємцям необхідно консультуватися окремо. Як правило розцінки на послуги державного нотаріуса виходять доступніше, ніж у приватного нотаріуса. Коли отримана довідка від нотаріуса, можна переходити далі. Доведеться витратитися ще й на оцінку нерухомості при вступі у спадок. Але не для всіх випадків і категорій спадкоємців це потрібно робити. Для спадкоємців першої і другої категорії оцінка майна не потрібна, а ось для інших категорій спадкоємців і резидентів необхідна оцінка нерухомості.

Отримане майно і правила розпорядження ним

Отримуючи в спадок нерухомість або його частину, людина має право сам їм розпоряджатися на свій розсуд. Якщо спадкоємцями квартири, будинку, земельної ділянки є кілька людей, то вони відповідно в праві розпоряджатися тільки своєю частиною майна. Вони можуть проживати на цій частині самі, здати її в оренду, закласти, обміняти або продати.

Істинний власник майна до своєї кончини може заповідати володіння спадкоємцям в певних частках, або ж без вказівки цих часток, що означає, що кожному з них належить рівна частка майна.

Припустимо ситуацію, де у нині покійного дідуся були онуки і він за життя вирішив переписати на них свою квартиру. Коли оголосили про спадщину один з трьох власників квартири приймає рішення про продаж своєї частки спадщини. Щоб йому це зробити, то спершу необхідно повідомити про це інших співвласників. Якщо ніхто з двох інших співвласників не проявить бажання придбати цю частину, то її можна продавати третім особам. Але щоб продавати свою частину, необхідно отримати згоду від всіх інших власників. Якщо ж співвласник 1/3 частини квартири хоче її комусь подарувати, то він може це зробити і йому на це не потрібна згода інші співвласників.

Якщо ж співвласник хоче продати частину успадкованої квартири, то потрібно розуміти, що це досить мудрована справа. Нерідко буває так, що людина продає іншому частину квартири, а той обманним шляхом - рейдерством захоплює квартиру повністю і вона переходить у власність рейдера. Під обманним шляхом найчастіше мається на увазі те, що рейдер який в'їхав в квартиру, створює просто нестерпні умови для оптимального існування інших співвласників і їм нічого не залишається, окрім як з'їхати, і щоб хоч щось отримати з цієї ситуації вони продають свої частки рейдеру. При чому «новий поселенець» сам призначає відносно невисоку суму, на яку справжні господарі просто змушені погодитися. Як правило над такою схемою працює не одна людина, а кілька. Тому якщо є необхідність продажу своєї частки, то при можливості краще домовитися з іншими пайовими учасниками і продати їм свою частину або просто подарувати на компромісних умовах. Деякі сім'ї спадкоємців за попередньою домовленістю продають квартиру цілком і просто ділять на трьох отримані кошти. При цьому нотаріальні послуги можна сплатити з отриманої суми за продане майно або ж оплатити окремо всім трьом учасникам пайової участі. Законодавство твердить про те, що не можна кого-небудь змусити продати свою частину, все повинно бути на домовленості всіх сторін. При будь-якому розташуванні справ, чи спадкоємці ділять землю або будинок, в їх інтересах все робити тактовно і м'яко, щоб не виникало зайвих розглядів, щоб ніхто не переходив «лінії довіри» і не розпалював конфлікт.

Податок на автомобіль

Коли ми чуємо слово спадок, то у багатьох відразу виникають асоціації з тим, що мова йде про квартири або будинки, але періодично в спадок можуть залишати і автомобіль.

Наприклад, при житті авто могло бути оформлено на чоловіка, але він з думками на майбутнє вирішив переоформити машину на дружину. З тієї чи іншої причини він вмирає і тоді автомобіль переходить у власність дружини. Дружина маючи при житті довіреність чоловіка на автомобіль, втрачає її після його смерті, тому дружині як потенційному спадкоємцеві необхідно написати заяву про видачу права на спадок. Таке свідоцтво може видати нотаріус і тільки після його отримання вона має право відправитися в Державну автоінспекцію, щоб здійснити переоформлення власності на цей успадкований автомобіль.

Щоб нотаріус видав відповідне свідоцтво повинно пройти мінімум півроку, так як за цей проміжок часу можуть знайтися інші родичі або спадкоємці на кому також був автомобіль. Якщо такі не виявляються за отриманням свого спадку, то автомобіль переходить до єдиного спадкоємця. Процедура переоформлення проходить досить швидко, а от терміни очікування інших спадкоємців з України або резидентів інших країн займає тривалий кількість часу.

Якщо при житті автомобіль ні на кого не був переоформлений, то після смерті його власника також очікується півроку в період яких повинні з'явитися спадкоємці. Якщо вони не з'являються за шість місяців, то автомобіль автоматично стає державною власністю.