Життя місцями така непередбачувана штука, що ось живеш-живеш собі, будуєш плани, виховуєш дітей, балуєш онуків і тут непередбачене обставина як кончини. Частина, особливо літніх людей намагається за раніше підготуватися до своєї кончини і мінімізувати незручності з якими може зіткнутися рідня. Зокрема, мова йде про спадщину, про його оформленні та отриманні зазначеними спадкоємцями. В цілому успадкуванням можна назвати передачу майна з боку небіжчика близькому йому оточенню. Спадщина передається не в словесній формі, а за допомогою офіційно зареєстрованого документа. Відповідно якщо висловлюватися юридичними термінами, то людина, яка померла є наслідувателєм, а людина або група людей, яка отримає майно називаються спадкоємцями.

Поділяють спадщину за заповітом, а також згідно із законом. Детальніше про види заповіту і хто в першу чергу отримає майно небіжчика ми і розповімо в цій статті. Так як змінюються законопроекти і різні положення, то і система отримання спадщини в Україні в 2019 році теж зазнала ряд змін. В даному матеріалі зібрані всі уточнення і нововведення, які були прийняті в 2018 році, але вступили в силу тільки після внесення ряду змін.

У цьому питанні часто більше питань ніж відповідей, тому ми доклали максимум зусиль, щоб розповісти, хто вважається повноправним власником успадкованого майна, як здійснюється розподіл майна і з якими труднощами можуть зіткнутися спадкоємці. Під складнощами розуміються як юридичні, так і особистісні аспекти.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Які існую правила вступу до спадку в результаті смерті одного з власників

Як вже сказали життя не передбачувана, і смерть може настати в будь-який період часу. Людина, яка за життя мав майно з метою збереження і бажанні передати його своїм близьким, як правило, це дітям чи онукам становить спадщину. Що б його частину майна перейшла в законне володіння до спадкоємців, то у них є пів року в період яких вони повинні з'явитися у нотаріуса, пройти період оформлення, а також подати правильно оформлена заява в якому буде сказано про бажання прийняти спадщину.

Завдання нотаріуса відкрити спадкову справу по даному питанню, а коли пройде призначений термін, він зобов'язаний зібрати всіх спадкоємців і видати кожному з них документ, який свідчить про їх право на спадщину. Якщо ж людина за життя нікому не заповідав своє майно, то воно все одно не може залишитися «безхазяйним». В такому випадку встановлене спадок буде передано по закону.

Як проходить процес вступу в спадщину за законом

Отримати спадок таким способом, може бути доречно, якщо людина раптово пішов з життя і не встиг підготувати заповіт. Детальніше рекомендуємо вивчити інформацію окремо кожну з груп людей, яка буде мати право на отримання спадщини. Спадкоємцями першого ступеня є рідні, а також усиновлені діти загиблого. До першої категорії відносяться батьки померлого якщо такі ще є, а також чоловік або дружина.

Процес вступу в спадщину

Якщо ж спадкоємці першої категорії відмовилися від отримання спадщини або ж немає відповідних під цю категорію людей, то спадкоємцями стають люди з другої категорії. В їх число входять: брат / сестра, бабуся / дідусь, а також онуки покійного.

Відповідно спадок починається з першої категорії, якщо спадкоємці відмовляються від отримання спадщини або їх просто немає, то процес переходить до наступної категорії. Якщо перша категорія відмовляється від спадщини, то на це теж необхідно нотаріальне заяву.

Як вступити в спадщину за заповітом

Перше і за фактом, найважливіше, що має бути в заповіті - наявність документів, що свідчать про володіння відповідним майном, яке буде передано в спадщину за заповітом. Відповідно якщо і покійного при житті не було таких документів, і він їх не передав тій людині або групі людей, яким він планував передати своє майно, то вони просто не зможуть оформити документи на отримання цієї спадщини. Якщо ж документів на право власності нерухомості надано не буде, то воно просто перейде у володіння держави. І в цей період природно вступають невдоволення, адже онуки або діти розраховували на отримання спадкового майна, а можливо і нового місця проживання.

Тому варто дізнатися, що власність може бути частковою і загальною. Тобто спадкоємцям необхідно розуміти яка частка їм відведена і тоді, складати і подавати необхідну заяву на отримання права власності.

Детально проконсультувати з питань спадщини вас може державна чи приватна нотаріальна контора. Спадкоємцям необхідно зв'язатися з ними і провести всі необхідні маніпуляції протягом підлозі року після настання смерті родича.

Коли закінчиться зазначений термін, тільки тоді нотаріус має право видати свідоцтво про прийняття спадщини спадкоємцям.

Вступ в спадщину за заповітом

Але іноді буває не все так гладко і між учасниками отримання спадщини можуть виникати суперечки, то нотаріус видаляється, щоб родичі змогли самостійно розібратися у виниклому аспекті.

Які коригування торкнулися закону про отримання спадщини від 2018 року

В Україні були змінені деякі - які правила щодо отримання права власності на спадщину. У 2017 році були сформовані правки, які вступили в силу через рік в 2018. Згідно з ними, якщо потрібний період вже минув, то спадкоємцеві варто звернутися до адвоката, а він уже відправить запит до нотаріуса, який раніше займався відкриттям справи про спадщину, після чого вдасться дізнатися, чи було ваше ім'я в ньому вказано.

Але спадкоємцю знадобиться вагома причина і підтвердження чому він не став спадкоємцем у встановлений час. Цією причиною може стати відсутність повідомлення про те, що ця людина стала спадкоємцем. Саме в такому випадку у нього є великі можливості для того, щоб виграти суд.

Природно, на все це потрібні нотаріальні послуги, ціна на які буде варіюватися в залежності від обраного вами нотаріуса. Якщо клієнт звернутися до державного нотаріуса, то це обійдеться на порядок дешевше, ніж скористатися послугами приватного фахівця. У кожного нотаріуса є зразок про вступ в спадок, який необхідно заповнити.

У цьому питанні значні коригування України не торкнулися, тому нові зміни в законодавстві практично не відчутні.

Коригування в законі

Право власності та спадщина

Всім відомо, що власником нерухомості має право стати не один власник, він може бути родичем, або навіть зовсім просто знайомими людьми з померлим, які ніяк не пов'язані між собою ніякими родинними зв'язками. Таким чином будь-який власник може скласти спадковий договір.

Наведемо приклад, при якому квартира була приватизована багато років тому, законними власниками якої стала сім'я з чотирьох чоловік: мати, батько, син з дочкою. Кожен з вищевказаних людей має рівну частку володіння, яка дорівнює 1/4 квартири. Через певну кількість часу один з власників квартири вмирає і інших спадкоємців статі розділити його частина. Коли спадкоємці стали оформляти спадщину стало ясно, що крім трьох зазначених вище осіб в число родичів входять дідусь, а також старший син від першого шлюбу. Законні діти батьків, які проживали в цій квартирі в першу чергу мають право на спадщину. Але навіть незважаючи на те, що інші родичі не проживали з ними на одній території за законом частка квартири сина від першого шлюбу, а також дідусі інваліда теж є і вони мають право претендувати на частину квартири вступати в спадок, який належить покійному.

Всі ці спадкоємці після смерті родича і проведення узаконення документів отримали на руки свої свідоцтва про право власності на квартиру, що дозволило їм стати повноцінними власниками даної житлоплощі. З цього випливає, що тепер цим місцем володіють всі п'ятеро спадкоємців.

Право власності та спадщина

Спадщина в разі громадянського шлюбу з покійним

Виходячи з того, що по четвертого ступеня споріднення спадкоємцями мають право стати люди, які проживали спільно з покійним протягом останніх п'яти років. Звичайно ж у людини повинно бути діючі доказ спільного життя з цією людиною, а якщо конкретніше: наявність спільних дітей, прописка за однією адресою разом з померлим. Так само необхідно підтвердження про ведення спільного господарства виходить від сусідів і рідних покійного, іноді піднімається будинкова книга, в якій так само перевіряється записані дані жителі в ній, спорідненість цивільного чоловіка дозволяє йому претендувати на спадщину.

Навіть доведене спільне проживання з чоловіком, не дають йому право оволодіти заповітом померлого або стати спадкоємцем першої черги, навіть якщо процедура перевірки відносин спадкоємця до покійного, зможе довести, що вони дійсно проживали спільно на одній території.

Коли є спадкоємець, що складається в першого ступеня споріднення, то подавати позов про визнання права спадкування цивільним чоловіком немає ніякого сенсу. Але якщо буде визнано факт спільного проживання більше п'яти років, в такому випадку оформлюється спадщина на цивільного чоловіка, який в свою чергу має право на половину всього нажитого спільно майна. І в подібному випадку цивільний чоловік вступає в законні спадкоємці, оформляється як спадкоємець четвертого ступеня споріднення, і навіть може отримати частку спадщини навпіл зі спадкоємцями стоять в першого ступеня споріднення, що має право на спадщину, скільки б їх не було в родинних стосунках.

Незважаючи на те, що входить в спадок: оформлення будинку або земельну ділянку, автомобіль або квартира, все одно повинні знайтися родичі, які змогли б отримати заповідається або залишене майно. Але варто пам'ятати так само той факт, що за отримання майна також для деяких категорій спадкоємців існують податки, які необхідно внести і тільки тоді користуватися успадковане майно.