В Україні різко підвищилася ціна на картоплю. Ціна на наш "другий хліб" становить цього тижня 10 кг, якщо брати гуртом. Якщо ж купувати по кілограмах, то ціна коливається в межах 12-13 грн за кілограм. Однак подекуди можна побачити навіть ціну 20 грн за кілограм картоплі.

Зараз в Україні спостерігається попит на картоплю й постійно ходять чутки, що навесні буде її дефіцит. Експерти пояснили, що ж сталося з картоплею насправді.

ринок
ринок

Дані статистики говорять, що цьогоріч врожай картоплі в Україні не скоротився, а навіть збільшився на 2%. Так, наприклад, зараз вирощують понад 20 мільйонів тонн картоплі на рік. Однак ціна в порівнянні з минулим роком збільшилася майже втричі. Водночас цьогоріч спостерігався рекордний імпорт цього продукту. Картоплі до нас завезли близько на 800 тисяч доларів.

"Картопля є, але її не продають. Люди, побачивши навесні ціну на цибулю 28-35 гривень за кілограм, перестраховуються і намагаються запастися "другого хліба" якомога більше", - розповіла керівник маркетингового підрозділу львівського гуртового ринку "Шувар" Тетяна Гетьман.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Клієнти Monobank залишаються без грошей: доступ до рахунку закривають без попередження Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Ринок
Ринок

Серед причин такого попиту на картоплю і росту її ціни називають те, що в Україні скорочується площа приватних угідь, де вирощують овочі виключно для себе. Господарі, які вирощують щось самостійно для власних потреб, виявили нерентабельність цього. Так, вони втрачають близько 30% власних коштів, не рахуючи оплату праці.

Також змінюються покоління. Молодь все більше працює у містах і не збирається вирощувати городину. Багато українців починають усвідомлювати, що продукти дешевше придбати, аніж витрачати сили та час на їх вирощування.

До того ж цього року погода не сприяла хорошому врожаю. Літо було спекотним і не вистачило дощів, аби картопля виросла й щедро вродила.

Нагадаємо, опалювальний сезон 2019: українці заплатять за тепло навіть не маючи батарей.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Зеленський побудує нове місто, в Україні з'явиться свій Лас-Вегас: де, коли і що там буде.

Також "Знай.ua" писав, що запасайтеся ковдрами: Львів може залишитися без опалення взимку, жарти скінчилися.