Шлюборозлучний процес - питання складне й делікатне. Якщо вже ви зважилися на цей крок і не бажаєте зберігати сім'ю, дізнайтеся, які правила розірвання шлюбу? Скільки коштує процедура розлучення 2019? І які терміни оформлення? Дізнайтеся статистичні дані. На жаль, статистика розлучень невтішна: від весілля до розлуки - всього один крок.

Як подавати на розлучення: статистика шлюборозлучних процесів

Статистика розлучень в Україні свідчить про те, що шлюбів у нас стало набагато менше, а розлучаються українці все більше й частіше. Наприклад, у 2018-му році розпис у РАЦСі зареєстрували 229 тис. пар. Ця цифра на 20 тис. менша, ніж у позаминулому, 2017-му році.

У 2018 році зафіксовано 54 тис. шлюборозлучних процесів. Розірвання шлюбів у 2017-му році: розлучитися побажали 33 тис. сімейних пар. Таким чином, статистика Міністерства юстиції свідчить про те, що кількість розлучень в Україні набагато збільшилася.

Причому, тут ще не враховані розлучення через суд, а тільки ті, які були оформлені в РАЦСах. Україна лідирує у Європі зі шлюборозлучних процесів. І займає третю позицію після Росії та Білорусії. Реєстр статистики із розлучень 2019 України кричущий: у нас розпадаються до 40% шлюбів.

Розірвання шлюбів - це, безумовно, стресові ситуації. Особливо страждають від цього діти, якщо подружжя встигло ними обзавестися. Основні причини розриву відносин - фінансові питання.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Виїзд з України зміниться 18 березня: які нововведення чекають на всіх вже в понеділок Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Часом батьки розлучаються із обопільної згоди й мирно вирішують питання. Але іноді мова заходить про поділ майна, виникають різні спірні питання. Якщо є дитина, трапляється, що батько не хоче платити аліменти, через що також виникають суперечки і розбіжності стосовно розлучення.

Так із чого ж потрібно почати? Як діяти? Давайте поговоримо про розірвання шлюбів при наявності дітей та їх відсутності. Як правильно робити? Куди звертатися? Як усе відбувається?

На жаль, цілком можливо, що зовсім недавно ви були щасливою подружньою парою, але раптом романтика залишилася у минулому, тому що сімейні чвари привели до бурхливих емоційних сплесків, конфліктів і постійної напруги.

Які документи потрібні для розлучення?

Ця стаття для тих, хто так і не зміг знайти компроміс. Ми допоможемо вам у всьому розібратися. І детально розкажемо про те, у які органи необхідно звертатися, яку заяву писати? І як розлучення оформити?

Згідно зі статистичними даними Мін'юсту, заява на розлучення подається переважно дружинами. Як правило, саме жінки ініціюють розрив стосунків.

Матеріальні проблеми та відсутність власного житла - ось два основних фактори, що впливають на розлучення. Серед інших причин розриву відносин: зради, шкідливі звички, азартні ігри, жорстке поводження, насильство, розчарування...

Як подати на розлучення? Зразок заяви, бланк

Якщо остаточне рішення прийнято, насамперед необхідно звернутися до РАЦСу. Пропонуємо зразок заяви. Цей бланк (ви можете завантажити його онлайн) необхідно оформити у разі, якщо у дружини з чоловіком немає дітей або один із них не може з'явитися до держоргану із будь-якої поважної причини.

Зразок заяви на розлучення, бланк

Заяву можна подати до суду навіть без згоди одного із батьків. Це відбувається, коли у пари є дитина або діти, і один із подружжя не бажає оформляти шлюборозлучний процес. Найпростіший варіант розлучення і подачі документів у пари без дітей.

Якщо не виходить запобігти розлученню, доведеться розірвати стосунки. Процедура розлучення із обопільної згоди одна із найбільш простих. Загальним вважається майно, яке було придбано і нажито під час спільного проживання.

При обопільній згоді сторін подружжя повинно вдвох написати заяву до РАЦСу за місцем проживання. Держорган надає парі 1 місяць на роздуми. Чоловік та дружина, які передумали, можуть відкликати свою заяву. Часом трапляється, що пара досягає компромісу і зберігає сім'ю.

Якщо розрив стосунків для них - остаточне й безповоротне рішення, то у призначений день подружжя повинне з'явитися до органів РАЦСу, щоб розірвати шлюб. Часом трапляється, що будь-хто із подружжя не може з'явитися на розлучення. У разі, якщо один із подружжя відсутній, документи на розлучення може подати одна сторона.

Для цього необхідно заздалегідь написати заяву до РАЦСу із формулюванням про згоду на розірвання шлюбу при відсутності однієї тоони та присутності іншої. Щоправда, у такому випадку відсутня особа повинна надати відповідну заяву, засвідчену у нотаріуса.

Якщо на горизонті ваших сімейних стосунків - суцільні конфлікти або справа зовсім доходить до бійок, тут однозначно не варто вкорочувати собі життя сімейними чварами. У такому випадку краще вже розлучитися і налагодити своє особисте життя. Адже якщо шлюб пригнічує і вбиває, то це вже не життя, а суцільні муки.

Які документи потрібні для розлучення?

Той, хто розлучений, має отримати свідоцтво про розірвання шлюбних уз. Зважаючи на відсутність на шлюборозлучному процесі цей документ видають за місцем реєстрації. Якщо обидва не можуть з'явитися у держорган на розлучення у зазначений час, то повинні написати до РАЦСу відповідну заяву із проханням перенести дату розлучення. Із моменту подачі заяви терміни розриву відносин не можуть перевищувати більше року.

Депресивний стан і постійна нервова напруга - це ті сполучники, які повинні підштовхнути прийняти рішення розірвати стосунки, тому що постійні негативні емоції до добра не приведуть. Часом розлучення навіть потрібне для того, щоб врятувати своє життя та дитини.

Якщо один із подружжя офіційно пропав безвісти або його визнали недієздатним, то можна подати на розлучення у односторонньому порядку. Позовну заяву до суду складають при розлученні тільки, коли є спільна неповнолітня дитина або діти, або чоловік чи дружина не дають своєї згоди на розлучення.

І не варто сумніватися у питанні: чи варто розривати сімейні стосунки, якщо є діти? Коли у сім'ї немає мінімального рівня довіри, відсутні нормальні людські відносини, пристрасті весь час розпалюються, такий шлюб краще розірвати. Не потрібно думати із жахом про те: як жити далі однією з дітьми?

Купа виправдань тільки вкорочують життя. Яскравішою її роблять позитив та оптимізм. Краще жити надією налагодити своє нове життя. Почавши із чистого аркуша, приступіть до будівництва новогонормального життя без скандалів та докорів.

Якщо вам треба дізнатися вартість держмита та які документи у разі розлучення подаються, читайте статтю далі. Ми вам детально розкажемо про те, чи можливе розлучення, якщо у сім'ї є дитина до року або мама вагітна.

Шлюборозлучний процес онлайн в Україні

Сьогодні цілком резонно відправити документи для шлюборозлучного процесу онлайн. Для цього необхідно зайти на веб-портал Мінюстиції. Щоб ініціювати процедуру розлучення, необхідно зареєструватися на сайті у інтернеті.

Після введення особистих даних користувач отримає пароль від аккаунта на електронну пошту. Віртуально подати документи можуть на розлучення пари при обопільній згоді на розірвання шлюбу, якщо інший член сім'ї офіційно визнаний недієздатним або зниклим безвісти.

Які документи потрібні для розлучення?

Онлайн доведеться заповнити 3 вкладки: загальну, чоловіка та дружини. У першому вікні потрібно обрати зручну дату та час для надання до держоргану оригіналів необхідних документів. У 2-му і 3-му вікнах заповнюється інформація про подружжя.

Після цього прикріплюються скани необхідних документів і відправляються онлайн. Користувачам системи потрібно використовувати електронний підпис або BankID. Мінімальний термін шлюборозлучного процесу за допомогою подачі документів онлайн - 30 днів.

Після закінчення належного для роздуму терміну для примирення подружжя, у паспорті ставиться відповідний штамп. І подружжя, що подавало заяву, тепер може з'явитися до РАЦСу, щоб забрати свідоцтво про розлучення. Тільки після цього процес вважається повністю завершеним.

Які документи потрібні для розлучення?

Подача заяви на розлучення повинна супроводжуватися необхідним пакетом документів. Із собою потрібно принести паспорти, ІПН (ідентифікаційні податкові номери) та шлюбні свідоцтва. Реєстрація на розлучення не займе багато часу.

Для матеріального забезпечення дитини варто скласти заяву і звернутися до суду. Позовна заява складається і тоді, коли батьки не розлучилися і разом не живуть.

Якщо чоловік або дружина не хочуть розлучатися, ініціатор розлучення може звернутися до суду зі відповідною позовною заявою про відкликання. Крім паспортів батьків, знадобляться свідоцтва про шлюб та народження дитини або дітей.

У разі, якщо дружина вагітна, і пара вирішила розлучитися, український Сімейний Кодекс (ст. 110) забороняє це. Немає можливості подачі заяви на розлучення і у разі виховання малюка до року.

Виняток становить обопільне рішення подружжя, скоєний злочин, що вплинуло на життя і стан дитини або іншого із батьків. А також у разі, коли батьком ненародженої дитини визнано іншого чоловіка.

Розлучення в Україні: яка вартість шлюборозлучного процесу?

У позаминулому році офіційний збір за подачу шлюборозлучного заяви становив 640 грн. У 2018-му році ця вартість була переглянута і зросла до 704 грн. 80 коп.

У 2019 подача судового позову кошує 768 грн. 40 коп. З урахуванням банківських комісій виходить майже 800 грн. Держмито у разі розлучення у РАЦСі - 8 грн. 50 коп.

Якщо доведеться користуватися послугами професійного юриста, то це буде коштувати від 1 тис. грн. до 5-ти тисяч. Сума зростатиме у залежності від складності шлюборозлучного справи.

Розлучення в Україні з оформленням аліментів - важливе питання для однієї сторони: у плані суми та термінів виплати, для іншої - цілеспрямованості коштів на дитину або дітей. Діти, яким на момент розлучення вже є 14 років, можуть самі приймати рішення щодо того, з ким із батьків залишатися.

Які документи потрібні для розлучення?

Тим, хто все ж таки передумав розлучатися, доведеться з'явитися до РАЦСу та подати заяву на відмову про розлучення із зазначенням причини такого рішення. Головна вимога - вкластися у місячний термін проведення заходу із відкликання заяви про розлучення.

Незважаючи на можливі конфлікти, хочеться все ж таки побажати знаходити швидко компроміси, миритися та жити у злагоді. Радості кожній родині, миру, любові та взаєморозуміння! Нехай більшість шлюбів будуть благополучними, довгими та щасливими!