Нелегальний видобуток бурштину привернув увагу всієї країни до трьох північних областей України – Житомирської, Рівненської та Волинської. Але найгірше те, що технологія вимивання каміння з-під землі продовжує наносити величезну шкоду екології і поступово знищує ліси на півночі Житомирщини.

З 2014 року чиновники різного рівня намагалися взяти під контроль нелегальний видобуток бурштину. Проблемою навіть займалися президенти України.

Олевські ліси на Житомирщині

Наразі масовий видобуток бурштину припинено, хоча поодинокі випадки все ще мають місце. Це стало можливим завдяки роботі співробітників правоохоронних органів та Служби безпеки України. Вони проводили облави, масові затримання і конфіскацію напівкоштовного каміння.

Олевські ліси на Житомирщині

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Місцеві розповіли, як відбувається процес видобутку бурштину: для роботи на помпі потрібно 6 чоловік, один з яких працює на двигуні, а решту зайняті самим вимиванням. А є ще люди, які стоять на відстані, їхнім завданням є попереджати про небезпеку.

Олевські ліси на Житомирщині

Масштаби знищеного лісу одразу впадають в око. Просто посеред лісу вирито величезний кар’єр, на дні якого стоїть вода. Геологи говорять, що кар’єри на зиму вкриють шаром родючого ґрунту, щоб на місці видобутку можна було висадити ліс.

Олевські ліси на Житомирщині

З 2014 року, видобуток бурштину олевських лісах майже не припинявся, і він дійсно стоїть на воді. Навіть важко порахувати, скільки саме її накачали під землю помпами.

Олевські ліси на Житомирщині

Під ногами тут все ще лежить каміння на сотні мільйонів доларів. На жаль, в історії залишилися дерева-гіганти, 400-річні дуби та буйний ліс, які ще 5 років тому можна було побачити на цьому місці.

Олевські ліси на Житомирщині

На місці дерев зараз ями, на місці родючих земель – пісок, вкритий тріщинами. Території лісів більше нагадують поверхню Марса, на місці віковічного лісу залишилася пустеля і всохлі мертві дерева.

Нагадаємо, раніше у Польщі схопили бурштинових злочинців з України

Як повідомляв портал "Знай.ua", Нацгвардія відрапортувала про перемогу над "бурштиновою мафією"

Також "Знай.ua" писав, що Поліція та СБУ Рівненщини "кришували" незаконний видобуток бурштину