В Україні з 1 жовтня 2019 року дрібні монети номіналом в 1, 2 і 5 копійок більше не будуть платіжним засобом. Про це повідомляє Національний банк України, передає Хвиля.

Понеділок, 30 вересня, стане останнім днем, коли дрібними монетами можна буде розрахуватися в торгових точках. Після їх більше не будуть приймати під час розрахунків за послуги та товари.

Проте громадяни без праці зможуть безкоштовно поміняти ці монети на банкноти і монети інших номіналів на протязі наступних 3 років, як в банках, так і в НБУ.

Наголошується, що рішення про те, щоб вилучити монети номіналом 1, 2 і 5 копійок з обороту взяли з-за економічної доцільності, адже саме вони практично не грають істотної ролі в розрахунках населення за товари та послуги.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Також стало відомо, що вартість виготовлення монет номіналом 1, 2 і 5 копійок значно перевищує їх номінальну вартість. Завдяки даному кроці країні вдасться економити понад 90 млн гривень на рік.

Крім того, банки скоротять витрати на інкасацію та інфраструктуру дрібних монет.

Нагадаємо, експерти розповіли про вплив нової 1000 купюри на курс долара.

Як повідомляв Знай. ua, що підготував жовтень для українців.

Також Знай. ua писав, що українські гроші скоро вийдуть з обігу.