Стало відомо, що міністр інфраструктури України Владислав Криклій запропонував новий спосіб розмитнення євроблях.

Що пропонує міністр

Так, Владислава Криклій запропонував ввести найпростіший принцип розмитнення машин зі ставкою 1-3 долара за "кубик". Таким чином, він запропонував повернути схему, яка діяла в країні до 1998 року.

"Ми готові на будь-які речі. Я взагалі пропоную, щоб ввести, як у Грузії, долар, два або три з "кубика", - повідомив Криклій.

Також він сказав, що необхідно вивести найпростішу формулу для розмитнення, завдяки чому можна уникнути спекуляцій і корупції. Він також упевнений, що це спростить життя водіям і дозволить відмовитися від послуг оцінювачів.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

З точки зору Міністерства фінансів здійснити цей план досить складно. Тому, що всі надходження від розмитнення вже закладені в бюджет, потім на ці гроші будуються дороги і фінансується медицина разом з освітою.

Таким чином Криклій підкреслив, що лише у співпраці Міністерства інфраструктури з Міністерством фінансів можна вивести розумну формулу.

Що кажуть експерти

Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів Олег Назаренко вважає, що даний підхід є найменше корупційним, на відміну від того, який діє на даний момент.

"Підтримую міністра. Необхідно зробити митне оформлення авто незалежних від оцінки його митником, який може "куму" машину в 100 доларів "оцінити", а вам в 10 тисяч. До речі, система, яку запропонував міністр, у нас уже була до 1998 року. Єдине, що я б запропонував змінити - я б прив'язав податки не до об'єму двигуна, а до його потужності", - стверджує він.

Проте, власники евроблях навряд погодяться на такі зміни. Так як у випадку малої суми податку, машина з об'ємом двигуна до 2 л буде коштувати 2 тис. доларів. А багато водіїв євроблях вимагають встановити вартість розмитнення не вище 300-500 євро за машину. До того ж, доступна розмитнення машин стане вимогою на акціях протесту 2 жовтня 2019 року.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський підписав головний закон "євробляхам".

Як повідомляв портал Знай.ua, в Україні продовжили період відстрочки штрафів за "євробляхи".

Також портал Знай.ua писав, що в Україні планують надати євробляхерам більш дешеву розмитнення.