Уряд обіцяє до 2019 року не піднімати пенсійний вік. Проте ніхто не може дати 100-відсоткову гарантію, що вже наступний склад уряду не почне проводити цю непопулярну реформу.

Що ж робити, якщо є мрія закінчити працювати раніше і насолоджуватися безбідною і безтурботною старістю подовше? Відповідь проста - відкладайте на пенсію з молодості.

Що робити, якщо вам:

20-30 років

Ви повинні розуміти, що, швидше за все, для вас пенсійний вік буде становити вже 67-70 років. Так що працювати вам мінімум 40-50 років. Якщо протягом 40 років відкладати хоча б 100 доларів в місяць на депозит, відсотки за якими будуть навіть всього 5% річних (саме стільки платять вкладникам в Європі), то в кінці цього терміну ви зможете накопичити більше 142 тисяч доларів. Якщо прибутковість буде вище, то і сума буде істотно вище.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Правда, доларова інфляція не дорівнює нулю. В середньому за рік долар дешевшає на 2%. І за 40 років ваша сума по купівельної спроможності на сьогоднішній день складе приблизно 65 тисяч доларів. Що теж непогано. Якщо хочете накопичити більше, то і відкладайте більше.

30-40 років

Людям цієї категорії до пенсії залишилося не більше 30 років. Для того, щоб накопичити пристойну суму, слід відкладати хоча б за 150 доларів в місяць. Тоді при схожих умовах (дохідність 5%) ви за цей термін зберете 120 тисяч доларів. Відніміть доларову інфляцію і на руки отримаєте близько 60 тисяч сьогоднішніх доларів.

Не варто забувати про інші активи. Зазвичай до такого віку людина вже обзаводиться якимись додатковими активами - квартирою, яку можна здавати, або певною сумою грошей. Пускайте їх у справу, а прибуток відкладайте на пенсію.

Пенсійні виплати в Україні
Пенсійні виплати в Україні

40-50 років

Напевно, це самий складний вік. З одного боку, потрібно допомагати дітям стати на ноги - оплачувати інститут, допомагати на перших порах з житлом. З іншого - потрібно впритул думати про своє майбутнє. Адже до "години Ч" залишилося не більше 20 років.

Щоб за такий термін назбирати хоча б 100 тисяч доларів, потрібно щомісяця відкладати 250 доларів. Тому не дивно, що деяким людям в такому віці доводиться шукати другу роботу або їхати на заробітки в сусідні країни.

Пенсіонери
Пенсіонери

50-60 років

Ви вже на фінішній прямій. Навіть якщо відкладати по 300 доларів протягом 10 років, то за цей час ви відкладіть всього 46 тисяч доларів. Одна радість, що і долар за цей час не сильно знеціниться - на 20-22%. Правда, з урахуванням, що людей передпенсійного віку неохоче беруть на роботу, заробити таку суму буде вельми непросто.

Нагадаємо, накопичувальна пенсія та страховий стаж: як забезпечити собі нормальну старість, не сподіваючись на державу.

Також Знай.uа писав, про пенсію за вислугу років та додаткова "п'ятірка": які зміни готує українцям новий закон.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що маленькі пенсії - не проблема, веселі діди знайшли вихід: про старість не чули, зайнялися наркотиками.