Уряд обіцяє до 2019 року не піднімати пенсійний вік. Проте ніхто не може дати 100-відсоткову гарантію, що вже наступний склад уряду не почне проводити цю непопулярну реформу.

Що ж робити, якщо є мрія закінчити працювати раніше і насолоджуватися безбідного і безтурботною старістю подовше? Відповідь проста - відкладайте на пенсію самостійно.

Страховий стаж

Розмір пенсії залежить від страхового стажу особи та, що особливо важливо, від заробітку (доходу), який вона отримувала протягом своєї трудової діяльності.

Як не крути, а поки нічого надійніше банківського вкладу не придумали. Гроші, покладені на депозит, щомісяця приносять певні відсотки.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Пенсійні виплати в Україні
Пенсійні виплати в Україні

Краще зберігати заощадження в гривнях, доларах і євро. Це знизить валютні ризики. І якщо вже стали відкладати на пенсію, ці гроші не слід використовувати на інші потреби: придбання меблів, поїздку у відпустку та ін Якщо хочете велику пенсію, без самодисципліни не обійтися.

Пенсіонери
Пенсіонери

Як кажуть експерти ринку нерухомості, прибутковість від здачі в оренду не перевищує 4-6% річних. Це нижче прибутковості за вкладами, але все може змінитися. Якщо ціни на нерухомість знову підуть вгору, то й дохідність цих вкладень може зрости.

Накопичувальна пенсія

Є ще один варіант інвестицій в майбутню пенсію. Наприклад, НПФ і страхові компанії пропонують для майбутніх пенсіонерів програми пенсійного страхування. Ви укладаєте довгостроковий договір, кожен місяць платите певну суму, а вони інвестують гроші та отримують дохід.

Коли ви вийдете на пенсію, то зможете або відразу отримати всю накопичену суму, або щомісячні виплати. Якщо помрете - гроші перейдуть до спадкоємців. Всі нюанси і суми прописуються в договорі страхування. Так що уважно вивчіть його.

Пенсійні виплати в Україні
Пенсійні виплати в Україні

Не варто зберігати всі заощадження в гривнях. Поки стабільною світовою валютою залишається долар. Саме він підходить для довгострокового інвестування.

Якщо людина живе від зарплати до зарплати, то не вона управляє своїми фінансами, а фінанси управляють нею. Почніть враховувати свої витрати. Тоді зрозумієте, на чому можна заощадити і скільки можна відкласти.

Не довіряйте гроші тим інструментам, які не розумієте. Особливо не ведіться на розповіді про гарантовану супердохідності, сильно перевищує ставки по депозитах. Відмовтеся від фінансових ігор.

Бажано вкладати кошти в різні активи: валюти, нерухомість, акції, облігації.

Нагадаємо, раніше кріпосне право повернулося в Україну: роботодавці збагачуються на українцях, працюємо за "спасибі".

Також Знай.uа писав, про пенсію за вислугу років та додаткова "п'ятірка": які зміни готує українцям новий закон.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що маленькі пенсії - не проблема, веселі діди знайшли вихід: про старість не чули, зайнялися наркотиками.