На дворі чарівна осінь, яка вабить і розбурхує одночасно. Яскраві і насичені кольори листя так і ваблять пройтися по ним, насолодитися цим моментом, адже за лічені дні яскрава осінь наповнитися сірістю і сумними мотивами. І навіть оптимісту в осінню пору буває сумно і тоскно, адже назовні спливають всі загострення, які таїлися в людському тілі і душі. Навіть найміцніші нерви не радує чорно-біле забарвлення, яке буквально всюди в навколишньому середовищі. Так вплив погоди теж залишає свій слід в настрої і стані людини. Від типових осінніх хвороб і загострень можна себе уберегти, якщо в потрібний час зробити необхідні кроки для лікування і профілактики. Детальніше в цій статті ми розповімо, про осінні недуги і як з ними боротися.

Її величність осіння хандра

Прокидаючись вранці вам не хочеться вилазити зі своєї теплої постелі? Сама думка, про те, що потрібно робити ряд дій, щоб якось крутитися в цьому світі вас турбує? І винною, і причинного цього в осінні дні є недолік сонячного світла. Згадайте як бадьоро з ліжка вас піднімають сонячні промені теплого весняного або літнього сонця. А ось восени, коли дні помітно коротшають, а ночі стають довшими, гостро відчувається нестача світла. Природно, це впливає і на наш настрій і частково навіть на світогляд, все менше позитивних бесід, все більше філософських і важких розмов. Така душевна тяжкість відбирає енергію і працездатність людини.

Скільки триває хандра у тієї чи іншої людини не можна сказати напевно, адже вона залежить від ситуацій які відбулися і сприйняття їх. У деяких людей осіння хандра може носити затяжний характер і з простого недугу може перерости в справжню депресію. Справитися з депресією самостійно досить складно і в деяких випадках доводиться підключати фахівця - психотерапевта.

Сезонне загострення фізичних недугів

Осіннє і весняне загострення різних недугів супроводжується рядом незручностей, в першу чергу зіпсованим настроєм і дискомфортом в різних частинах тіла. Одним з частих недуг є захворювання шлунка, в народі це називають гастрит. Будь-який гастроентеролог знає, що в цей період часу загострюється хвороба і перед дверима його кабінету буквально черги людей, які скаржаться на дискомфорт або болі в шлунку. Так уже повелося в природі, що таке запалення слизової припадає саме на міжсезоння. Люди, які чутливі до свого кишково-шлункового тракту в першу чергу схильні до дії цієї недуги, в результаті якого відбувається порушення перетравлення і засвоєння їжі. Виявляється ця недуга в шлунку супроводжується, здуттям або ж хворобливими відчуттями в області лівого підребер'я. І це ще лояльні показники гастриту. Іноді він може проявлятися набагато болючіше і має ознаки нудоти, відрижок після кожного прийому їжі, супроводжується блювотою, зниженням апетиту, запорами і діареєю, що змінюють одне одного. Періоди запалення цієї хвороби можуть бути і взимку, але тоді вони переносяться не так погано як восени.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Причиною цього недугу є зміна раціону харчування в період міжсезоння. Так, в раціоні стає менше свіжих овочів і фруктів, основними стравами стають м'ясо, каші і соління. І це добре, коли людина намагається стежити за своїм станом здоров'я і в раціон застосовує хоча б варене, а не смажене м'ясо, тоді вже менше шансів підхопити основний осінній недуг.

Наступним поширеним недугом є наявність остеохондрозу. Його поява або загострення в людському тілі супроводжується протягами і переохолодженням, які в осінній сезон дуже часто нас супроводжують. Поки погода не стабільна, вранці виходячи з дому, людина одягається досить тепло, днем ​​температура підвищується практично в два рази, а це призводить до того, що людина може спітніти, коли ж увечері повертається назад вже знову прохолодно і можна з легкістю зловити протяг. Так, вийшовши з дому здоровою людиною з хорошим настроєм можна повернутися з серйозним захворюванням - остеохондрозом. Після таких переохолоджень недуга дає про себе знати за допомогою «прострілів» в спині, ниючого болю в попереку або в шийному відділі.

Щоб убезпечити себе від цієї недуги або ж мінімізувати його вплив в уражені ділянки слід втирати судинорозширювальні препарати, а також робити медичні компреси. Якщо ж від цих маніпуляцій людині не легшає, то рекомендується в пошкоджений суглоб вводити протизапальні засоби.

Також рекомендується робити профілактику захворювання, яка не вимагає багато часу, але швидко приносить бажаний результат. Для профілактики допоможуть фізичні вправи:

  1. Глибоко закиньте голову назад, після чого опустіть її вниз, що б підборіддя щільно прилягало до тіла. Не дивлячись на можливі болі або неприємні відчуття в шийному відділі повторіть це 5-10 разів;
  2. Опустивши голову вниз, поверніть по черзі її в різні боки теж 5-10 разів;
  3. Закиньте голову назад і за прикладом минулої вправи, поверніть її в різні боки.

Разом з цим додайте в свій раціон більше вітамінів, зокрема наповніть свій організм білками і кальцієм. Для мінімізації неприємних відчуттів в шийному відділі і в попереку застосовуйте самомасаж. Так, ляжте на рівну поверхню і подушечками своїх пальців легенько масажуйте ті місця, які доставляють вам незручності, але пам'ятайте, що дотики повинні бути дуже легкими і повинні бути приємними, а не викликати ще більше хворобливих відчуттів.

Як поводяться психічні захворювання в сезонні зміни

Прийнято вважати, що в так званий період міжсезоння загострюються не лише фізичні недуги, а й душевні, зокрема психічні захворювання. Більшість психологічних захворювань носять хронічних характер, на протікання хвороби можуть позначатися різні обставини, зокрема, і зміна сезонна. Особливо гостро можуть протікати психічні захворювання восени і навесні якщо втрутилися інші чинники, наприклад якщо пацієнт самостійно змінив або припинив приймати призначені ліки, якщо він позбувся підтримки свого психолога або психотерапевта, а також якщо людина переживає гостру психологічну травму. Зокрема, якщо людина з психічними захворюваннями переживає душевну травму, то в його підсвідомості починається «бардак» і він може почати або продовжити зловживати алкоголем, а також психоактивними речовинами, які в період лікування вносять свій дисбаланс.

Проста осіння депресія, яка супроводжується рядом інших факторів може призвести до глибоких патологічних формам хвороб. Зокрема, до розвитку загострення психічних хвороб у жінок може послужити вагітність, пологи, післяродова депресія, у чоловіків такими факторами можуть бути втрата роботи або близької людини, особистий фізичний недуг.

Детальніше слід розповісти про такі психічні захворювання як невроз, психоз і шизофренія. Запущені хвороби можуть привести до згубних наслідки, зокрема, до суїциду.

Нервове виснаження організму призводить до того, що з'являються психози і неврози. Як і будь-яка хвороба психічне порушення може починатися на побутовому рівні, супроводжуватися тривогою і дискомфортними відчуттями в тілі. Наявність неврозу значить, що людині пора стати на облік до відповідного медичного закладу. Чим швидше почнеться процес лікування, тим швидше зникнуть тривоги, епілепсії та інші впливи на організм.

Початкова форма психічних захворювань являє собою невроз. Коли він «поселяється» в тіло і душу людини, самостійно складно визначити, адже як правило на це є ряд причин, які злившись воєдино призводять до появи недуга. Визначити, коли в якийсь момент пацієнт знайшов психічне захворювання допоможе дізнатися психотерапевт, який після тривалих бесід і ряду маніпуляцій допоможе визначити ступінь тяжкості захворювання.

Не варто тільки плутати психотерапевта з психологом, адже психологи працюють з психічно здоровими людьми, які мають тимчасові труднощі і застрявання в тій чи іншій ситуації. А ось психотерапевти і конкретно область психіатрія і працюють з людьми яких долає психічне захворювання.

Одним з найважчих є шизофренія. Дивлячись на безумства сучасного світу на перший погляд може здатися, що навколо багато шизофреніків, які так чи інакше гублять і своє життя, і життя оточуючих людей. В голові шизофреніків постійно або періодично спливають різні тривожні картинки, які вже були в їх житті і вони намагаються їх пережити, або ж придумані і роздуті до неможливості гіркі події. Своїми неусвідомленими діями вони можуть завдати шкоди людям, тваринам і всім іншим живим і неживим організмам. У людей, які страждають на шизофренію, спостерігаються весняні та осінні загострення. Хочеться підкреслити той факт, що симптоми і сама шизофренія повністю не лікуються, вона лише слабшає завдяки правильно підібраним медичним препаратам. Люди, які страждають на шизофренію в силу своєї хвороби, не бачать проблеми в собі, їм здається, що навколо все хворі окрім нього самого. Як правило таких хворих лікують стаціонарно в лікарнях, адже під час домашнього лікування вони можуть просто перестати приймати необхідні ліки. Перебуваючи вдома у пацієнтів з важкими формами захворювань, чомусь просто закінчується віра в себе, і вони не визнають свою хворобу.

Варто підкреслити, що якщо у вашій родині або просто близьке оточення є люди, психіка яких порушена і вони страждають психічними захворюваннями, то вони потребують вашої підтримки і в залежності від форм хвороби у відсутності протиріч. На таких людей не можна тиснути, адже необережно сказане слово або дія, яка на перший погляд не несе в собі ніякої шкоди у людей з психічними захворюваннями можуть викликати неоднозначні реакції. Ваше завдання убезпечити себе від впливу таких людей на ваше життя, при неможливості тоді хоча б полегшити їм існування в цьому тлінному світі. На жаль так повелося, що будь-який вплив навіть самої мінімальної травматичної подію в житті може привести до непередбачуваних наслідків.

Як убезпечити себе від осінніх недуг

Всі ми вже зрозуміли, що від осінніх недуг і загострень нікуди не дітися, але тим не менш можна провести профілактику, яка мінімізує негативний вплив навколишнього середовища. Коли ж організм і мозок людини розуміє і усвідомлює, що ґрунтовно в правління дійшов зимовий час, то тяжкість перерахованих вище процесів припиняється. Який стан психічного здоров'я буде в цей сезон залежить тільки від вас.

В першу чергу слід переглянути свій раціон, переконайтеся, що з нього не пропали так звані сонячні вітаміни. Вживайте якомога більше цитрусових фруктів, горіхів, морської риби, молочних виробів. Мінімізуйте споживання міцних спиртних напоїв, зрозумійте врешті-решт, що, запиваючи проблему міцним алкоголем, ви не вирішуєте проблему, ви лише витрачаєте сімейний бюджет і пропалює вечір замість того, щоб провести його з близькими. Більше гуляйте на свіжому повітрі, не дивлячись на те що в повітрі сірість він все одно залишається свіжим і бадьорим. Намагайтеся всіляко піднімати свій рівень ендорфінів завдяки позитивним моментам і емоціям і не забувайте шукати позитивний урок в кожній ситуації, що склалася.