З 1 жовтня на українців чекає багато нововведень. Зокрема, планується вилучення дрібних монет, монетизація комунальних пільг, додаткові умови отримання субсидій, осінній призов і включення фар днем. І це ще не все, вкінці жовтня всі дружно переведемо стрілки годинників.
Без копійок, але з тисячею
З 1 жовтня в Україні вилучають з обігу дрібні монети - 1, 2 і 5 копійок. Так Нацбанк реагує на інфляцію і девальвацію, а також економить кошти. Щорічна економія на виготовлення цих монет складе 90 мільйонів гривень.
Вилучені монети можна буде обміняти в будь-якому українському банку до 30 вересня 2020 року.
1000 гривень. З 25 жовтня Нацбанк вводить в обіг нову банкноту - тисяча гривень. Востаннє найвищий номінал у 500 гривень НБУ ввів у 2006 році, коли офіційний курс становив близько п'яти гривень за долар, а середня зарплата - тисячу гривень. Зараз же один американський долар коштує близько 24 гривень, а середньомісячна зарплата по Україні - близько десяти тисяч.

черга
черга

Монетизація комунальних пільг
З 1 жовтня 2019 року почалась монетизація пільг на ЖКП. Пільги будуть виплачуватися у готівковій та безготівковій формі аналогічно до виплат субсидій.
Ускладнення субсидій
З 1 жовтня почали діяти оновлені правила нарахування житлових субсидій. Кабінет міністрів планує виплачувати фінансову підтримку тим українським сім'ям, які витрачають на оплату комунальних послуг більше 15 відсотків своїх доходів.

Субсидії
Субсидії

Осінній призов
1 жовтня розпочалася осіння призовна кампанія. До 31 грудня 15,2 тисячі українців у віці 20-27 років поповнять підрозділи ЗСУ, Нацгвардію, Держприкордонслужбу та Держспецслужбу транспорту.
Фари вдень
З 1 жовтня водії на українських дорогах навіть у світлий час доби повинні включати денні ходові вогні або фари ближнього світла.

водії
водії

В банках змінюються реквізити з впровадженням IBAN
З 1 жовтня 2019 року будуть змінені реквізити рахунків для сплати податків і зборів. Це пов'язано з їх відкриттям у відповідності з вимогами міжнародного стандарту IBAN.
Україна повернеться у свій час
В ніч на 27 жовтня Україна повернеться на свій поясний час, який неформально називають "зимовим". Останнім жовтневе неділю українцям потрібно буде в чотири ранку перевести стрілки годинника на одну годину назад.
Нагадаємо, субсидіантів перевірять по повній тричі: рахунки, авто, прописка та інші вимоги для "знижки" на комуналку.

Як повідомляв Знай.uа оформити субсидії стало простіше: як подати документи "у два кліка".