Знайти гідну роботу – це завжди випробування. Адже людина, яка знає собі ціну не хоче зайняти аби-яке місце і робити щось неважливе. Стресу і хвилювань додає співбесіда чи тестування.

Кар'єрний консультант кадрового порталу rabota.ua Тетяна Волошина розповіла про правила для ефективного пошуку роботи.

1. Сприймайте пошук роботи як експеримент

Кожне спілкування з роботодавцем варто сприймати не як іспит, а як експеримент, після якого можна дізнатися щось цінне про себе. На співбесіді відстежуйте, які питання заводять в глухий кут, які відповіді викликають позитивну реакцію у роботодавця, а після співбесіди проаналізуйте цю інформацію. Декілька співбесід допоможуть стати впевненим шукачем роботи.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

А ще можна почати колекціонувати відмови, адже кожна відмова наближає до бажаної посади.

2. Віднестись до пошуку як до роботи

Роботодавець, вибираючи між кандидатами, віддасть перевагу тому, хто більше в себе інвестував. Можна скласти резюме за 10 хвилин, відправити його на всі можливі вакансії і чекати. А можна написати якісне резюме, відправити його в підходящі вам компанії і підготуватися до інтерв'ю.

3. Робіть більше, ніж від вас очікують

У менеджерів по персоналу величезна проблема – майже ніхто не готується до інтерв'ю. Якщо ви хочете виявитися кращим кандидатом – робіть те, чого роботодавець від вас навіть не очікує. Вивчіть сферу і прийдіть на співбесіди з баченням, як ви можете бути корисні. Напишіть листа після інтерв'ю: подякуйте за співбесіду і розкажіть, які висновки після нього зробили. Словом, зробіть більше ніж інші, і вас оцінять.

4. Діяти навіть якщо здається, що ще не готові

Можна продовжувати чекати "знак згори", а можна вже зараз почати діяти і в процесі підтягнути свої слабкі сторони.

Треба діяти негайно! Варто редагувати свою поведінку і підтягувати знання, спираючись на пройдені інтерв'ю. Так можна не лише зрозумієте, чого вам не вистачає насправді, але і навчитеся продавати себе" на співбесідах.

5. Не думайте, що в "компаніях мрії" працюють особливі люди

Думати, що ці люди більш успішні, талановиті, мають чудові знання і кілька іноземних мов – помилка. У великих компаніях працюють такі ж люди, як і ви. Навіть якщо вам здається, що вони краще – нічого не заважає вам поліпшити свої знання. Бренд кожної компанії – це гарна картинка для споживачів.

6. Знайте: ви ніколи не будете підходити під вимоги вакансії на 100%

Вимоги до вакансії зазвичай пише менеджер відділу, в який шукають людини. Менеджери хочуть, щоб працівник володів всіма необхідними для вакансії знаннями, навичками і досвідом, але на практиці часто виявляється, що це неможливо, тому що досвід кожної людини унікальний. Часто кандидат, який пройшов конкурс, багато в чому не відповідає початковим умовам. Наприклад, брак знань або навичок компенсується великим бажанням навчатися, мотивацією і готовністю кандидата прикладати зусилля для досягнення результату.

Якщо ви бачите, що ваших навичок в чомусь недостатньо, перекрийте їх іншими якостями, цінними для роботодавця. У цьому вам допоможе супровідний лист.

7. Якщо падаєте, вставайте і йдіть далі

Відмова роботодавця нічого не означає для вас, як для людину, а говорить лише про те, що десь допущено помилку. А помилки виправляються, потрібна тільки наполегливість. Якщо, незважаючи на зовнішні обставини, ви будете продовжувати боротися, ви обов'язково досягнете своїх цілей.

Нагадаємо, ПМС лікуємо, а що калічимо?

Раніше портал Знай.ua інформував, як швидко заробити гроші в Україні: цікаві і прибуткові варіанти.

Також портал Знай.ua повідомляв про бізнес з нуля: що для цього потрібно і цікаві ідеї.