Християнська церква в цей день вшановує пророка Йону і священномученика Фоку Синопського, єпископа. Інші назви свята: «День Іони», «День Фоки», «Фока-вітроградарь», «Листопадна», «Листодер».

Вважається, що якщо сьогодні побачити незнайому руду людину на вулиці, то їй потрібно поклонитися в пояс і попросити вдарити, тоді можна здобути щастя. Наші предки в цей день ходили на болота і в ліс за журавлиною і брусницею. Але ось дідка з козубом потрібно побоюватися, це може бути Лісовик в іншому образі. З цих ягід можна зварити компот, варення або пастилу. Робили також моченую брусницю, яку додають в млинці та пироги.

Ще сьогодні прийнято ходити в гості до сусідів. Візьміть з собою гостинці, можливо, щось з ягід. Але головна страва дня – м'ясо під брусничним соусом. Раніше іноді навіть влаштовували змагання за того, хто зробить м'ясо смачніше. Цим займалися жінки, а чоловіки тільки оцінювали.

Для дівчат це був час вийти подивитися на братчину хлопців, вони збиралися на галявині, мірялися силами, а потім браталися. Природно, для цього дівчата чепурилися, вплітали стрічки в коси, носили гарні сарафани. А знахарі сьогодні збирають під час заходу сонця брусничні коріння. Їх використовують як протизапальний засіб. Можна провести відворот або замова проти суперниць.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Народні прикмети на 5 жовтня

Вважалося, що Фока захистить від пожеж і врятує потопаючих. Про це йому і молилися в цей день. А от рибу їсти не можна, на згадку про легенду, як Йона був у череві кита (хоча насправді кит – це не риба, але предки не знали про це). Рибу краще всього замінити редькою, адже саме її сезон.

Як повідомляв Знай.ua синоптики розповіли, яких сюрпризів слід чекати від осені. Поганих несподіванок бути не повинно і можна спокійно виходити на прогулянки та пікніки. Не літо, але дуже комфортно.

Також Знай.ua писав, що з початку року українська національна валюта зміцнилася. Ця тенденція триває і досі. Але зараз багато чого може змінитися. Що вплине на курс долара впродовж осені?

Нагадаємо, осінь повністю збирається змінити життя деяких людей, але це відноситься не до всіх знаків Зодіаку. Кому зірки напророкували найбільш щасливі і вдалі дні, розповів відомий астролог Влад Росс.