В Україні з початку жовтня діє нова система для отримання субсидії. Оновлена система має на меті зробити використання послугою монетизації субсидій більш вигідною для населення. Головна відмінність полягає у тому, що допомога від держави буде приходити лише грошима, що допоможе краще розподіляти витрати на комуналку.

Про це йдеться у відповідній постанові Кабінету міністрів України.

"Монетизація пільг не вплине на розмір передбачених законом соціальних гарантій, дозволить зберігати кошти на економному споживанні житлово-комунальних послуг та використати їх на власні потреби пільговика", – пояснили у свою чергу в міністерстві соцполітики.

Субсидія
Субсидія

Сам порядок призначення виплат не змінився. Серед змін те, що тепер сума пільги розраховується, спираючись на розмір знижки, отже, на яку отримувач відповідно до закону має право. За задумом, гроші будуть отримувати люди напряму, а не підприємство, які надають послуги.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Згідно з нововведенням, усі субсидії з початку опалювального сезону будуть виплачені в грошовій формі. До того ж, новий механізм дає можливість отримати допомогу безготівковим або готівкою.

Субсидіанти
Субсидіанти

У безготівковій формі пільги будуть нараховувати всім субсидіантам автоматично, тобто без особистого звернення. Кошти будуть надходити на персональний особовий рахунок Ощадбанку. А звідти гроші будуть автоматично перераховуватися постачальника житлово-комунальних послуг.

У готівковій формі субсидії зможуть отримати ті, хто подав відповідну заяву в "Прозорий офіс" свого міста. Таку заяву потрібно подати з 1 по 15 жовтня і вказати в ньому номер рахунку в Ощадбанку або відділення Укрпошти, якщо громадянин бажає отримувати кошти поштою.

Субсидію призначать після заяви пільговика на її отримання. Заяву потрібно написати до 15 жовтня. Під час написання заяви також потрібно взяти паспорт, ідентифікаційний код та посвідчення пільговика. Тих, хто буде отримувати субсидію, перевірятимуть у три етапи, аби зменшити шахрайство.

Нагадаємо, українцям допоможуть оплатити комуналку: пощастить не всім, що потрібно знати.

Як повідомляв Знай.uа оформити субсидії стало простіше: як подати документи "у два кліка".

Також Знай.uа писав, що зміниться для українців у жовтні: субсидії, податки, скасування дрібних грошей та інше.