В Україні з 2015 року діти для перетину кордону повинні мати власний паспорт, відтак постала необхідність в оформленні такого документу.

Дитячий закордонний паспорт можна виготовити малюку, починаючи з народження. Такий документ дійсний протягом 4 років, після цього його потрібно переоформляти. І лише з 16 років паспорт оформлюється вже на 10 років.

Основна відмінність дитячих закордонних паспортів - у біометричній складовій: сканування відбитків пальців роблять лише тим дітям, яким виповнилося 12 років. Тому з цього віку дитину обов'язково потрібно брати з собою і при подачі документів, і при видачі паспорта.

Для оформлення закордонного паспорта дитині ви можете звернутися до будь-якого територіального підрозділу міграційної служби, не обов`язково за місцем реєстрації. Підлітки, старші 16 років, можуть приходити самостійно, а до 16-річного віку має бути з дитиною з одтн із батьків чи усиновлювачів, опікунів, піклувальників або інших законних представників.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Важливий момент - зараз не потрібно дозволу від другого з батьків і його документи. Також не потрібно документів, які свідчать про розлучення чи позбавлення батьківських прав.

Дитину будь-якого віку сфотографують в підрозділі міграційної служби при подачі документів.

Однак якщо ваш малюк лякається фотоспалаху чи не може всидіти на місці, можна скористатися послугами фотоательє та принести одну фотокартку, яка має відповідати наступним вимогам:

розмір: 10х15 см;
містить 70% обличчя;
чіткі контури;
білий фон, ніяких сторонніх предметів;
без дефектів.

Для оформлення паспорта вам знадобляться такі документи:

Оригінал свідоцтва про народження;
Ідентифікаційний код (якщо є);
Паспорт громадянина України у формі ID-картки (обов'язкова при оформленні, починаючи з 14 років);
Якщо батьки або один із батьків дитини на момент її народження були іноземцями або особами без громадянства, також подається довідка про реєстрацію особи громадянином України (у разі оформлення паспорта вперше із застосуванням засобів Реєстру).

Щоб транслітерація у дитячому паспорті не відрізнялася від перекладу прізвища у паспорті батьків, повідомте працівників служби про наявність у вас закордонного паспорта.

На сьогодні вартість дитячого закордонного паспорта складає 682 грн. при виготовленні за 20 робочих днів. Прискорений варіант - 1034 грн. за 7 робочих днів.

Забрати готовий документ може один з батьків, маючи при собі паспорт та свідоцтвом про народження дитини. Починаючи з 12 років – присутність дитини обов`язкова для сканування відбитків пальців.

Нагадаємо, закордонний паспорт замість українців отримуватиме Viber-бот.

Як повідомляв портал Знай.ua, з 1 жовтня Державна міграційна служба ввела нові реквізити для переказу грошей за оформлення біометричних документів

Також Знай.ua писав, змінити паспорт у формі книжечки на ID-карту можна тепер у будь-який час