Кабінет міністрів прийняв рішення змінити порядок оформлення паспорта громадянина України у формі ID-карти. Згідно зі змінами, з 1 листопада 2018 року громадяни України будуть мати можливість обміняти паспорт у формі книжечки на паспорт у формі картки за бажанням в будь-який час. Передає Хвиля.

Відзначимо, перший паспорт громадянина України видається безкоштовно. За заміну та відновлення документа необхідно сплатити адміністративний збір - від 279 гривень.

Раніше нові паспорти видавалися у разі обміну паспорта замість втраченого або викраденого, а також особам, які досягли 14 років і оформляють паспорт вперше.

Варто відзначити, що паспорти у формі картки в Україні почали видавати у січні 2016 року. На сьогоднішній день ID-карту оформили понад 2,5 млн. чоловік.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Начальник управління комунікацій Державної міграційної служби (ДМС) Сергій Гунько, під час інтерв'ю з журналістами DATA.UA розповів, що подати заявку на оформлення ID-карти можна вже сьогодні, оскільки правові підстави для цього вступили в силу і ажіотаж на оформлення закордонних паспортів знизився.

"Після введення безвізового режиму з Європейським союзом у нас був високий ажіотаж на закордонні паспорти, і були черги. Для оформлення закордонного паспорта використовується теж саме устаткування, що і для ID-карти, тому ми розуміли, що якщо відкрити цей доступ, то створимо додаткову навантаження і черги у відділеннях", — відзначає Гунько.

Як відзначають в ГМС, паспорт старого зразка технічно застарів і його легко підробити навіть у домашніх умовах. Завдяки вбудованому електронному чіпу документи нового зразка практично неможливо підробити.

"Паспорт старого зразка на сьогоднішній день вже небезпечний, технології дозволяють в домашніх умовах цей документ підробити, і цю підробку не може виявити навіть співробітник міграційної служби. З такими паспортами-книжечками дуже багато фактів шахрайства та інших правопорушень. Новий документ неможливо підробити, так як він містить безконтактний чіп, який захищений національним цифровим сертифікатом держави", — говорить Сергій Гунько.

Також в ГМС підкреслили, що законодавство не передбачає обов'язкову заміну документів. Це означає, що всі раніше видані документи будуть дійсні до закінчення строку їх дії.

Нагадаємо, як зміняться правила реєстрації місця проживання.

Як повідомляв портал "Знай.uа", отримати паспорт Польщі, Росії чи Угорщині стане складніше.

Також "Знай.uа" писав, Катар та Україна підписали довгоочікувану угоду про взаємне скасування віз.