Від сьогодні українці мають можливість отримати паспорт без штампів про шлюб і прописку.

З 1 листопада можна поміняти звичайний паспорт-книжечку на пластикову ID-карту за бажанням, а не лише в разі втрати чи зміни прізвища. Крім того, це в обов'язковому порядку слід зробити до закінчення терміну дії "книжечки", який видавали з 1994 року.

Про це пише видання "Хвиля".

Поміняти паспорт у формі книжечки на ID-карту можна у будь-який час. Також, якщо громадянин досяг віку 25 або 45 років і не звернувся в установленому порядку протягом місяця для вклеювання фотографії у старий документ, то такий паспорт підлягає обов'язковому обміну на ID-карту.

Черг за документом нового зразка немає. І, як прогнозують в державну міграційну службу, і не буде, оскільки внутрішня ID-карта, на відміну від паспорта, не дає жодних привілеїв. Її головна перевага - безпека, документ неможливо підробити. Інформація, яка записана на чіпі, - захищена.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

Труднощів зі зчитуванням інформації не буде, всі необхідні установи, наприклад, банки, обладнані спеціальними рідерами. І вважати інформацію можна також за допомогою смартфона.

"На сьогоднішній день вже можна скачати безкоштовно з сайту поліграфкомбінату " Україна" програмне забезпечення для зчитування даних ID-карти, просто використовуючи свій смартфон. У разі, якщо цей смартфон підтримує НФС - ця технологія також використовується для безконтактних платежів банківською карткою", - розповіли керівник прес-служби Державної міграційної служби Сергій Гунько.

Отримати документ можна буде протягом 20 робочих днів. Вартість паспорта 279 гривень - це адміністративний збір. Перша ID- карта видається тільки за місцем реєстрації.

Нагадаємо, в Україні розробляють законопроект, згідно з яким введуть електронний підпис. Завдяки цьому, укранцям не доведеться оббивати пороги нотаріусів, вистювати довгі черги в держустановах та банках, щоб оформити необхідні документи. Все це можна буде зробити не стаючи з дивану.

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Україні змінили порядок оформлення паспортів

Також "Знай.ua" писав, з якими труднощами можуть зіткнутися власники ID-карти і як їх вирішити.