Сьогодні українські пенсіонери масово втрачають виплати або зустрічаються з досить серйозно заниженою сумою. Без пенсій, через нібито втрату документів, залишаються військові, поліцейські, вчителі та медики.

Про це стало відомо завдяки поясненням голови адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислава Кравця, пише видання "Країна".

За інформацією експерта, суди просто завалено пенсійними справами.

"В Єдиному реєстрі судових рішень таких справ – більше половини. Як і в ЄСПЛ, куди українці подали понад 12,5 тисячі позовів", – зазначає він. Але до суду йдуть далеко не всі пенсіонери, так що в реальності проблемних випадків – сотні тисяч, – каже юрист.

Пенсіонери
Пенсіонери

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

І це при тому, що, за словами правників, пенсійне законодавство в Україні виписано досить чітко. Включають креатив вже у місцевих підрозділах Пенсійного фонду.

"Створюється враження, що влада дала негласне розпорядження ПФ платити якомога менше, тому чиновники шукають найменші зачіпки, аби відмовити, зменшити суму, а то і зовсім попросити людину повернути вже отриману пенсію. Причому навіть виграний пенсіонером суд не завжди рятує – в ПФ просто відмовляються виконати його рішення", - говорить адвокат.

Пенсіонери
Пенсіонери

Підприємців просять доплатити

Окрема проблема - з пенсіонерами-підприємцями. Голова Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич розповів, що багато фізособ-підприємців (ФОП) не можуть вийти на пенсію, так як їм не підтверджують стаж.

Загублені роки

Чиновники "втрачають" не тільки відомості про сплату податків підприємцями, але і стаж найманих працівників. Багато українців, особливо сільські жителі, виходячи на пенсію раптом виявляють, що певні періоди їх трудової біографії просто "загубилися".

Спеціальні і переселенські

За словами Кравця, багато нюансів також за спеціальними, чорнобильськими пенсіями, пенсіями по інвалідності та для переселенців. Як правило, до їх одержувачам держава пред'являє менш завищені вимоги щодо віку та стажу, а самі суми часто вище, ніж "звичайні" пенсії.

Нагадаємо, радикали з С14 рвуться з вулиць у Верховну Раду: нова політична сила вже на підході.

Як повідомляв Знай.uа "Нардепи готові підтримати": у "Слуги народу" підготували легалізацію марихуани.

Знай.uа писав, Кондратюк запропонував свою "формулу" врегулювання ситуації на Донбасі: доведеться заплатити.