Кожен з нас хоча б раз у житті стикався з гучними сусідами, які і вдень і вночі дозволяють собі і масштабні посиденьки, і ремонтні роботи. І це привносить в звичайний життєвий лад певний дискомфорт, як мінімум відсутність сну в нормальній обстановці. І природно в такому випадку складно назвати ранок добрим якщо людина хоче прокидатися в тиші, а змушена прокидатися від зовсім немелодійного звуку дриля або перфоратора. У матеріалі зібрана вся інформація про те, коли ж можна шуміти, а коли цього робити не можна, а також норми шуму, встановлені законодавством.

Як законодавством прописані норми тиші

У сучасному законодавстві як такого і немає окремого закону, який би свідчив про порядок тиші, є закон «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». В одному з підпунктів закону і говоритися про те в який проміжок часу можна шуміти, а коли потрібно дотримуватися тиші.

Так, згідно із законодавством стаття передбачає заборону на шум, встановлений в нічний час з 22 до 8 ранку. Дія закону поширюється на будинки, прибудинкові території, тобто шум на вулиці, в квартирах, кафе і магазинах.

Тобто коли люди приходять в нічний клуб, то це само собою зрозуміло, що їх там чекає шум і гучна музика, але коли вони знаходяться в житловому приміщенні або поруч з ним то максимум, що вони повинні чути це звук проїжджаючих автомобілів або спів птахів вранці.

Якщо ви живете не на місяці, а в суспільстві, де поруч з вами проживають і інші люди, то варто пам'ятати, що в нічний час заборонено користуватися джерелами побутового шуму, використовувати піротехніку, голосно співати або слухати музику і кричати.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Винятком для піротехніки і салютів є новорічна ніч, тоді вже люди шумлять вдосталь, і ніхто ні до кого не має ніяких претензій.

Втім, такі встановлені норми зовсім не означають заборону на будь-який шум, так, наприклад з 23 до 7 ранку допустимий рівень шуму 45 ДБА, такий рівень досить чутний і являє собою звичайну розмову. Тобто якщо в багатоквартирних будинках тонкі стіни, і ви, сидячи на кухні за чашкою ароматного чаю чуєте розмову своїх сусідів зверху, то це не буде вважатися порушенням. Щоб уявити скільки собою представляють 45 ДБА, для порівняння можна сказати, що в нічному клубі танцювальна музика грає зі звуком 110 ДБА.

Такі норми встановлені, власне, для всієї країни, але є окремі населені пункти, які самостійно прописують норми які стосуються допустимого шуму в будинках і на прибудинкових територіях. Так, наприклад, Київ прописав свої особисті норми, згідно з якими допускається шум в нічний час на рівні 30 ДБА. У денний час допустима норма в 40 ДБА. У столиці такі правила поширюються не тільки на житлові будинки, а й на торгові точки, концертні заходи та заклади громадського харчування.

Будівельний шум: коли він допустимий

Далеко не у всіх людей робочий графік однаковий, деякі починають свій робочий день з 9-10 ранку, а деякі люди, які працюють на підприємствах по змінно можуть починати свій робочий день як о 4 ранку, так і опівночі. Відповідно і графік сну у людей буде абсолютно різним. Тому якщо ваш сусід задумав проведення ремонтних робіт і почне включати дриль, робити ремонт з восьмої ранку, а ви тільки пару годин як лягли після роботи, то це не буде вважатися порушенням, адже згідно з установленими нормами з восьмої ранку можна і пошуміти. Якщо ваш сусід з дрилем в такий час шумить і в суботу, коли у вас можуть бути вихідні, то ви на нього звичайно можете злитися, але викликати співробітників правоохоронних органів немає сенсу, адже загальним вихідним днем ​​вважається тільки неділя.

«Насолоджуватися» будівельними звуками доведеться з 8 ранку до 21 години вечора. У Києві ремонтні роботи дозволяється проводити тільки до 19.00.

Але якщо на суботу або на будь-який інший будній день перепадає державне свято, яке є вихідним, то проводити будівельні роботи заборонено. Якщо людині дуже потрібно, щось зробити з будівництва в такий день, то йому попередньо потрібно домовитися про це з кожним із сусідів на яких може вплинути його шум. І то усна, словесна домовленість з сусідами не дає стовідсоткової гарантії того, що не знайдеться якийсь капосний сусід або сусідка-бабуся, які з особистих амбіцій викличуть на вас поліцію.

Шумиш в недозволений час? - Плати штраф державі

Всім відомий закон про те, що за будь-яку дію будуть свої наслідки діє і відносно нічного шуму. Так, якщо людина шумить або робить ремонт в недозволений час, то по праву обурені сусіди можуть викликати співробітників поліції і ті, за перше порушення тиші просто випишуть попередження. Але якщо ж це знову повториться, то Україна при порушенні для громадян передбачає штраф у розмірі від 85 до 255 грн. Якщо ж правоохоронці виїжджають на шум підприємства, то їм покладено штраф від 255 до 510 грн. Якщо ж порушникам все одно, і вони знову продовжують шуміти і для їх утихомирення протягом року знову викликається поліція, то знову складається протокол, і штраф в такому випадку збільшується. У разі повторного порушення для громадян штраф буде від 255 до 510 грн., а для підприємств ще вище - 850 - 2550 грн. При чому за повторне порушення співробітники правоохоронних органів залишають за собою право конфіскувати звукову апаратуру або ж інші джерела шуму, які заважають населенню.

Перші штрафи за порушення виписують співробітники правоохоронних органів, а якщо правопорушення повторюються, то штрафи за них вже виписуються в судовому порядку.

Хто може шуміти завжди

На кожні норми є свої відступу і свої «але» з якими певні служби та люди можуть шуміти завжди, коли цього вимагає особливий випадок.

Так, шум не забороняється, коли діє робота екстрених служб в період будь-яких лих і пригод. Шуміти також можна в той момент, коли надається медична допомога або проходить затримання правопорушника.

Також шумлять, коли проводяться термінові аварійні роботи із залученням великогабаритної або ж просто гучної техніки для ліквідації пошкоджень на трубопроводі, газопроводі або ж на інших ділянках. Тобто, якщо люди діють на комунальних роботах, то в чинному режимі тиші це не буде вважатися порушенням.

Також, коли проводяться різні заходи, наприклад міські концерти, ярмарки або мітинги. Але щоб мати право шуміти в цей час необхідно доводити до відома муніципалітетів.

Як боротися з галасливими сусідами: практичні поради та рекомендації

Якщо ваші галасливі сусіди далекі від законодавчих норм, не знають, що таке режим і такі слова як закон і тиша їм ні про що не говорять, і вони вдосталь продовжують далі шуміти, то можна і навіть потрібно навідатися до них у гості, і не чекати якогось великого конфлікту. Потрібно знайти з ними контакт і вступити в доброзичливий діалог. Незважаючи на те, що нерви явно можуть бути на межі, потрібно знайти в собі сили щоб чемно з ними поговорити і посилаючись на встановлені норми законодавства попросити їх стримати шум до допустимого рівня. Якщо на ваше прохання не відреагували, а в деяких моментах особливо капосні компанії можуть робити на зло і в ту ж саму секунду після вашого візиту зробити музику ще голосніше, то це ще один дзвіночок, щоб відвідати їх та сказати їм про своє бажання викликати співробітників поліції.

Повернувшись до себе в квартиру, варто почекати близько 10-ти хвилин і якщо за цей час у гучних сусідів так і не прокинулася совість, то телефонуйте в поліцію і детально розповідайте, що у вас сталося. Якщо такий шум повторюється вже не в перший раз, то вам слід дізнатися, хто ваш дільничний і під рукою мати його контакт, тому що найчастіше такі конфлікти побутового характеру між сусідами знаходяться в юрисдикції та відомості дільничного. Якщо на ваше звернення протягом 40 хвилин - години не з'явилися співробітники правоохоронних органів, то виявите наполегливість і знову зверніться до них. Для більшого ефекту підключіть і інших сусідів до цієї проблеми, адже шум з однієї квартири або будинку може заважати кільком сім'ям одночасно. Деякі сусіди в силу своєї нерішучості або навіть пофігізму, можуть відповісти «яке мені до цього діло?». Але як правило такі думки рівно до того моменту, поки їх це не торкнулося. Також, щоб ваші звернення були ефективними, рекомендується провести фото або аудіо фіксацію, які будуть підтверджувати вашу бесіду з правопорушниками. І вам ще пощастить якщо правоохоронці приїдуть з шумоміром і тоді можна буде зрозуміти проходить дотримання вимоги закону тиші чи ні. Відповідно якщо немає шумоміру, то неможливо довести, що перевищено рівень шуму, хоча це очевидно і на слух.

Можна і самим піти на капость, наприклад якщо ваші сусіди шумлять вночі, а вранці відповідно захочуть поспати і відпочити, то почніть шуміти ви. Якщо ви живете в приватному секторі, то проводити ремонтні роботи і щось свердлити немає сенсу, адже сусіди навряд чи це почують, за те вони прекрасно почують ваші вигуки і гучну музику. Тоді, може вони і зрозуміють як вам бути на їхньому місці. Якщо ви живете в багатоквартирному будинку, то як гучна музика, так і проведення ремонту будуть чутні в під'їзді, а також в квартирі порушника.

Є й інший варіант, коли повинен бути спокій, але замість нього чути музику від сусідів, то можна відключити автомат електролічильника і таким чином, квартира сусідів буде знеструмлена.

Щоб комфортно жити в обраному місці іноді доводиться тонко натякати і прямо говорити гучним сусідам, що їх особистий вихідний і бажання пошуміти може не завжди сходиться з вихідними інших людей. Завжди хочеться сподіватися, що поруч живуть і будуть жити гідні люди, які зможуть прикрасити життя, а не привнести в нього ряд незручностей. Тому при будь-якому розкладі подій необхідно вміти відстояти свою законну точку зору посилаючись на законодавчі норми.