Оператори системи розподілу перед опалювальним сезоном почали розсилати споживачам дивні платіжки, вимагаючи протягом трьох днів після отримання повідомлення погасити заборгованість.

Донарахування від облгазів, вказані у платіжних документах, можуть досягати декількох тисяч гривень. Виявляється, облгази відключають послугу навіть тим, хто платить вчасно. Українці не розуміють, звідки беруться борги, повідомляє видання Politeka.

Українців налякали незрозумілими платіжками

Експерт газового ринку Марія Яковлєва прокоментувала ситуацію:

"Донарахування – протизаконні. Побутові споживачі, які отримують донарахування з використанням коефіцієнтів коригування показань лічильників з метою приведення їх до стандартних умов, не повинні нічого платити крім тарифу на розподіл газу" Марія Яковлєва

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Подібні листи українці вже отримували восени 2018 року. У платіжках були вказані обсяги газу, наведені до стандартних умов за допомогою коефіцієнтів коригування показань лічильників. В результаті, споживачі у своїх платіжках бачили різницю спожитого газу в стандартних і робочих умовах за період з 1 грудня 2015 по 30 вересня 2018 року.

Українців налякали незрозумілими платіжками

Після піднятого шуму, у НКРЕКУ прийняли рішення заборонити облгазам надсилати такі повідомлення та вимагати оплати нібито простроченої заборгованості.

Експерти підкреслюють, що цієї проблеми можна було б уникнути, якби в Україні споживання газу вимірювали в енергетичних одиницях, а не кубічних метрах, як в багатьох європейських країнах.

Нагадаємо, раніше експерт розповів про зниження цін на теплопостачання

Як повідомляв портал "Знай.ua", в Україні знизилися ціни на газ

Також "Знай.ua" писав, що населення України збираються масово позбавляти субсидій з різних причин