Довгий час велися переговори щодо вирішення безвізового режиму Для України, і в травні 2017 року переговори прийшли до завершення і був підписаний довгоочікуваний безвізовий режим. Звичайно ж ця подія дуже емоційно було сприйнята українцями, так як це свідчить про те, що наша країна визнана серед європейців, а це виводить Україну на більш високий рівень.

Слідом після прийняття безвізового режиму пішов наступний крок, для того, щоб українці могли перетинати кордони Євросоюзу їм необхідно в обов'язковому порядку оформити для себе закордонний паспорт нового зразка (біометричний). Саме через це з кожним днем ​​все більше питань виникало у жителів нашої країни, щодо того які документи необхідні для створення закордонного паспорта нового зразка, на ці та інші найбільш актуальні питання можна буде знайти відповідь в цій статті.

Правила які варто знати про безвізовий режим з країнами Євросоюзу

Спершу пропонуємо ознайомиться з переліком країн, в'їзд в які дозволено без оформлення віз, що повиннна при собі мати людина під час поїздки в країни ЄС, і що потрібно для того, щоб оформити собі паспорт для виїзду за кордон. Багато людей стикаються з одними і тими ж проблемами, через які їм відмовлено в перетині кордону, пропонуємо про це дізнатися докладніше.

Якщо конкретніше, то безвізовий режим являє собою скасування процедури оформлення віз в ЄС при дотриманні ряда умов в'їжджають. Країнами, які відкрили свої кордони для українців стали: Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція, Естонія.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Крім всіх вище названих країн, так само право на безвізовий в'їзд ще надали: Андорра, Монако, Сан-Марино і Ватикан.

Правила про безвізовий режим

Згідно відомостями на сьогоднішній день Україна в складі безвізового режиму має 119 країн, це сприяло підвищенню рівня цінності закордонного паспорта. У рейтингу закордонний паспорт займає 30-е місце, випередивши всі пострадянські держави, крім країн Балтії.

Після введення безвізового режиму з країнами Євросоюзу майже тридцять країн були автоматично лібералізовані і були включені в білий шенгенський список. Міністерство закордонних справ стверджує, що найближчим часом безвізовий режим буде допустимо по відношенню до всіх країн білого шенгенської списку.

Люди у яких виникло питання щодо часу перебування в ЄС, можуть скористатися «шенгенськими калькулятором», перейшовши за посиланням https://ec.europa.eu/assets/home/visa-calculator/calculator.htm

Тут можна все грамотно і детально прорахувати, щоб не порушувати закон і встигнути вчасно перетнути кордон згідно зазначеного терміну. Використовувати даний калькулятор дуже просто, спершу необхідно ввести всі дані зі свого паспорта, і після цього можна буде побачити точну кількість днів, яка дозволена для перебування в шенгенській зоні.

Безвізовий режим не стосується тих громадян нашої країни, які їдуть за кордон з метою заробітку, для цього їм необхідно оформити «робочу» візу, як це було раніше. Так само варто пам'ятати, що перебування в ЄС за національною візою не йде в залік ліміту безвізового перебування. З цього випливає, що після того як термін дії візи закінчиться, маючи при собі закордонний паспорт нового зразка (біометричного), можна з легкістю скористатися безвізовим правилом 180/90.

Кожен бажаючий виїхати за кордон повинен твердо пам'ятати, що безвіз не дозволений для влаштування на роботу за кордоном, і до того ж безвізовий режим забороняє працевлаштування з отриманням оплати в грошовій формі. Тільки в тому випадку, якщо українець перетинає кордон для роботи як волонтер, тобто безкоштовно, надання житла і харчування, не рахується оплатою.

Громадяни України, які перетинають кордон Європейського союзу з метою робочої поїздки або відрядження, не належать до категорій осіб, які займаються трудовою діяльністю в країнах Євросоюзу. Ці люди мають право використовувати безвізові правила не боячись порушити законодавство.

Яка допустима тривалість перебування в країнах ЄС

Особливість правил безвізового режиму в країни ЄС є можливість перетину кордону людиною на період до 90 днів. Варто пам'ятати, що перебування за кордоном не передбачає працевлаштування, навіть якщо воно неофіційне, тимчасове або сезонне. Крім правил щодо тривалості прищеплення на території ЄС, так само українці мають обмежений безвізовий режим, який становить - 180 днів.

Перелік документів для в'їзду в країни Євросоюзу

В даному розділі розглянемо докладніше перелік всіх необхідних документів для отримання громадянином України біометричного паспорта. До переліку документів входить:

  • Закордонний паспорт старого зразка, по біометричного паспорту буде простіше перетнути кордон;
  • національна віза;
  • підтвердження мети перебування, це може бути запрошення;
  • необхідна сума грошей на весь запланований період проживання на території країни (враховуються як готівкові та й безготівкові кошти). Для того, щоб підтвердити наявність необхідної суми грошових коштів на рахунку потрібно просто роздрукувати чек по карті і віддати його прикордоннику, але найчастіше подібних перевірок не роблять;
  • автомобілістами повинен бути наданий поліс "Зелена карта" (Green card), який представляє собою страхування водія і можливість його переміщатися на автомобілі.
  • Медична туристична страховка

Документи для в'їзду в країни Євросоюзу

Біометричний паспорт, паспорт старого зразка і ID-карта

Далі пропонуємо розглянути докладніше чим відрізняються український паспорт, паспорт для виїзду за кордон і ID-карта.

Біометричний паспорт для виїзду за кордон являє собою документ, який дозволяє скористатися наявними перевагами по безвізу. У ньому зберігається особиста інформація на чіпі про власника даного паспорта. Бувають чіпи які не містять інформацію щодо відбитків пальців, але з цієї причини відмовити людині у виїзді не мають права.

Щодо паспорта для виїзду за кордон старого зразка, він не має чіпа, і його необхідно надавати разом з національною візою.

ID-карта - є внутрішнім документом, який базується на паспорті громадянина України і вміщує в себе всю туж інформацію, що і знайомий усім внутрішній паспорт.

За підсумками 2018 року Україна змогла помітно зміцнити свої позиції в світовому рейтингу паспортів, власники яких, можуть собі дозволити відвідування інших країн, і для цього їм не потрібна віза. І так куди ж можна поїхати скориставшись біометричним паспортом в Євросоюзі в 2019 році: в Польщу, Росію, Німеччину, Таджикистан, Францію, Грецію і ще величезна кількість країн. Це дозволить кожному бажаючому мандрівникові відвідувати нові горизонти, куди не потрібні величезні переліки документи, а просто можна взяти біометричний паспорт і відправиться в довгоочікувану відпустку.